Belföld

Tévedésből adagolták túl a D-vitamint több kórházba került csecsemőnél

Az elmúlt hetekben derült fény arra, hogy szülői figyelmetlenség miatt a speciális gyógyászati célra szánt tápszerként forgalmazott Eurovit D vitamin cseppek készítményből születésüktől kezdve a javasoltnál veszélyesen nagyobb adagot (8000-16000 NE-t) kaptak egyes csecsemők — hívta fel a figyelmet az OGYÉI.

Mint írják:

a készítmény adagolási útmutatója egyértelműen 1 cseppben maximalizálja a napi adagot, 3 éves korig, és a készítmény címkeszövege tartalmazza a figyelmeztetést is, hogy az ajánlott adagot ne lépjék túl. A kórházba került csecsemők azonban 1 csepp helyett 1 pumpás cseppentőnyi (20-40 cseppnek megfelelő) adagot kaptak, napi rendszerességgel.

A terméket notifikáló (az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felé bejelentő) cég a pumpás cseppentős kiszerelés forgalmazását 2018 decemberében megszüntette, és egy cseppentő feltéttel ellátott terméket hozott forgalomba. Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyes szülők még jelenleg is adagolják gyermekük számára a korábban megvásárolt, pumpás cseppentővel ellátott tápszert.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet felhívja a lakosság figyelmét, hogy pontosan tartsa be az adott termék használati útmutatójában részletezett utasításokat, különös tekintettel arra, hogy a csecsemők és kisgyermekek esetében a túladagolás veszélye fokozott. Túladagolás, illetve annak gyanúja esetén azonnali orvosi segítséget kell kérni, és kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Hozzáteszik: ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a D-vitamin hiánya a csontképzés zavarát, a csontállomány elégtelen kialakulását eredményezi, ezért alkalmazását nem szabad elhagyni. A D-vitamin adagolást minden esetben a gyermekorvos utasítását követve kell elvégezni csecsemők vagy három év alatti kisgyermekek részére.

Az OGYÉI honlapján képeket is megjelentettek a pipettás és a cseppentős kiszerelésról, előbbit 2018. decemberében kivonták:

Kiemelt kép: OGYÉI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik