Belföld

Beer Miklós: Új Trianon fenyeget

Szerinte kialakulhat akár egy „romaország” is.

A Klubrádióban a váci megyéspüspök azt mondta, egyre rosszabb a romák helyzete, az már-már az ország szétszakadásával fenyeget. Beer Miklós egyetértett Székely János szombathelyi püspökkel, aki a minap a hazai cigányság helyzetéről azt mondta, a 24. órában vagyunk.

Kellett egy ilyen világos megszólalás, hogy az egyházon belül elinduljon valami, ami tovább terjedhet – tette hozzá. Szerinte az elmúlt 30 évben rendkívül sokat romlott a helyzet. Korábban a cigányok dolgoztak, a gyerekek jártak iskolába. Később munkahelyeikről elbocsátották őket.

A társadalom számára pedig nem fontos ez a kérdés és hiányzik az állami koncepció is, pedig nem elég a közmunka, átgondolt szakképzés, valódi munka, olcsó bérlakás kellene, amit a szegények is meg tudnak fizetni. Szerinte vannak olyan falvak, ahol már minden harmadik kisiskolás roma, de olyanok is, ahol szinte az egész lakosság az.

Beer Miklós is úgy látja, szétszakadhat az ország, kialakulhat egy „romaország” is.

A püspök szerint a katolikus egyház odáig már eljutott, hogy felismerje: tenni kellene valamit. Ám itt mindig megállt, pedig a lényeg, hogy oda kell menni a roma emberekhez. Van néhány lelkes pap, aki nemcsak vár arra, hogy a cigányok bemenjenek a templomba, hanem  egy erdei forrásnál találkozik velük, megtanítja őket kertészkedni, állatokat tartani.

Balog Zoltánt újra lecserélik
A romaügyi miniszterelnöki biztos megbízatása megszűnik, a helyettes államtitkárság a Belügyminisztériumba költözik.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik