Belföld

Demokratúrát lát Magyarországon, de elmegy Orbánnal kávézni

Bernard-Henri Lévy francia filozófus azért fogadta el a miniszterelnök kávémeghívását, mert felidézné neki az 1989-es Orbán Viktort, akire ő emlékszik.  Idehaza demokratúrát lát, de szerinte a populistákat és az illiberálisokat kellemetlen meglepetés éri majd, mert ébredeznek az Európa-pártiak.

A dolgok nagyon gyorsan meg tudnak változni. Voltam Prágában 1988-ban, senki nem gondolta volna, hogy mi történik egy éven belül. Ott volt az ellenzék, de szunnyadó óriásként. Ugyanez megvan Magyarországon is, a demokráciára büszke, 1956 és 1989 emlékét őrző emberekben

— mondta a HVG-nek adott interjúban Bernard-Henri Lévy. A francia filozófus annak ellenére, hogy nem tartja demokráciának Magyarországot, elfogadta a magyar miniszterelnök kávémeghívását, mert fel akarja neki idézni az 1989-es Orbán Viktort, akire ő emlékszik. A mostani Orbánról lesújtó a véleménye:

Pesszimista vagyok, amikor azt látom, hogy Orbán úr veszi a bátorságot a szabadságjogok elvételére. Azzal, hogy eltiporja a jogállamiságot, azzal, hogy semmibe veszi a hatalmi ágak szétválasztását, hogy újra és újra bezárja a kapukat a menekültek előtt, hogy Budapest utcáin antiszemita kampányokat látok Soros György ellen. Mindez rendkívül borúlátóvá tesz.

Ráadásul úgy látja, a visegrádi négyekkel szövetségben a magyar kormány arra törekszik, hogy megpróbálja tönkretenni az Európai Uniót. A filozófus szerint azok után, hogy a magyarok annyi áldozatot vállaltak, annyi reményt tápláltak, történelmi léptékű hiba lenne véglegesen Vlagyimir Putyin befolyása alá kerülni.

Ez gyengítené Európát, ahogyan a brexit is, amelyről Bernard-Henri Lévy azt mondja, katasztrófa, amelynek nem lenne szabad bekövetkeznie. Úgy véli:

A népszavazás szélhámosság volt, az angoloknak hazugságot adtak el, és ez ellen fel kell kelniük.

Úgy látja, az EP-választások kellemetlen meglepetést hozhatnak a populistáknak, illiberálisoknak, mert akármerre jár, azt látja, ébredeznek az Európa-pártiak, látja a fiatalokat, akik készek élettel megtölteni az európai eszméket.

Mostani előadássorozatának keretében huszonkét városban lép fel, turnéja egyik kulcsállomásának tartja Budapestet. Íme a magyarázata:

Budapest egyszerre Európa egyik lelke és az antiliberalizmus központja. Emlékszem, amikor 1989-ben azt mondtam a magyaroknak, hogy beléptek Európába, ők azt válaszolták, hogy „nem, mi visszalépünk oda”. Ehhez képest most látok egy demokratúrát Magyarországon.

Kiemelt kép: Riccardo Savi / Getty Images / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik