Belföld

Kerékgyártó: Fidelitasos egyetemisták kínálják lelküket a romlott hatalomnak

Nagyon fontos a vezetők, az elit példája, felelőssége. Természetesen másként gondolkodnak és cselekszenek annak az országnak a polgárai, ahol azért mond le egy miniszter, mert kiderül, hogy elfogadott egy ötveneurós ajándékot, és másként, ahol százmilliós uniós támogatásokat szerez meg egy miniszter öreg édesanyjának, s mikor ezt szóvá teszik, megrántja a vállát és otthagyja az újságírót. Magyarországon minél följebb megyünk, annál nagyobbak és arcátlanabbak a lopások, ráadásul az ügyészségi és rendőrségi szóvivők ilyenkor rendszerint „bűncselekmény hiányáról” hablatyolnak zavartan

— mondja a magyarországi közállapotokról Kerékgyártó István. Az íróval a Népszava készített interjút annak kapcsán, hogy nemrég bemutatták Hurok című darabját a Jurányi Házban, az Orlai Produkció menedzselésével

Kerékgyártó szerint a mostani struktúrában aligha van esély a tisztulásra. Merthogy:

Fidelitasos egyetemisták végzés után azonnal államtitkárok akarnak lenni (copyright G. Fodor Gábor), hiszen minden fenntartás nélkül kínálják lelküket a romlott hatalomnak.

Szerinte aki az államtól húz jövedelmet, az orvostól a takarítóig, a kőszínházi színésztől a közmunkásig, a hazai magáncég tulajdonosától az itt működő külföldi cég vezetőjéig, aki függ valamelyest az államtól, jobb, ha vigyáz, mit mond, mit lájkol a Facebookon. Mint rögzíti:

Itt egy ember szabad igazán, maga Orbán Viktor.

Kerékgyártó úgy látja, az ország többsége lapít, fél és hallgat. Mint mondja, a Hurok című darabjában körkép arra utal, hogy nemcsak a drog vagy a nyomor, de a hatalomvágy és a mohóság is kiszolgáltatottá tesz, és okozhatja saját vesztét.

Az értelmiségről is élesen szól: „Hogy hol az értelmiség? Ez a társadalom nyomokban tartalmaz csak értelmiséget. Egy részét megvették kilóra (tanárokat, újságírókat, orvosokat, tudósokat, mérnököket, művészeket), akik a hatalommal együtt csaholnak, bár pontosan tudják, hogy egy hazug rendszert szolgálnak. Ők megjelennek a darabomban is. Az értelmiség másik, talán legnépesebb része meg kussol. „Ne szólj szám, nem fáj fejem”, mondogatja, és ezzel elveszti számomra értelmiségi jellegét. Szolgák ők, akik pénzért szinte bármit megtesznek.”

A lesújtó közállapotokról beszélő Kerékgyártó megemlíti azt is, hihetetlen mértéket öltött a képmutatás, a hazudozás, hiszen

tud olyan potentátról, aki a miniszterelnök közelébe kerülve megtagadta a Barcelona futballcsapatát, amelynek gyerekkora óta drukkolt, s madridista lett. 

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik