Belföld

Még a betanított gyári munkás is többet keres, mint egy rendőr

Elképesztő ütemben fogy a rendőri utánpótlás: Öt év alatt közel negyedére esett vissza az ország négy rendészeti szakközépiskolájába jelentkezők száma – derül ki a Népszava cikkéből. Míg 2014-ben még bő háromezren jelentkeztek, tavaly már csak alig 1700-an, idén már csak feleannyian, mint egy éve. Ráadásul ez csak a jelentkezettek száma, nem is a felvetteké.

Sokan meg sem jelennek a felvételi vizsgákon, de azoknak a 30 százaléka is nyomban kihullik az alkalmassági rostán, akik megjelennek.

Az egyik rendészeti középiskola tanára azt mondta a lapnak: nem lehet azon csodálkozni, hogy ilyen mértékben csökken a jelentkezők száma, a rendőri pálya nem vonzó, egy gyárban, betanított munkásként többet lehet keresni.

Elkeserítő, hogy már a nyílt napra sem jönnek el, nemhogy jelentkezzenek. Régebben legalább érdeklődtek, de mára teljes az érdektelenség

– panaszkodik egy másik intézményvezető.

A frissen végzettek nagyjából tíz százaléka leszerel, amint lejárt az a határidő, amíg vissza kellene fizetnie a képzése költségét, de később is nagy a lemorzsolódás. A honvédségnél magasabb az illetményalap, és így a hó végén hazavitt fizetés, biztonsági őrként legalább nem akkora felelősség hárul az emberre, a fizetés pedig nem kevesebb, mint a rendőri.

És egyre több a leszerelő is: már nemcsak a négy-öt éve pályán lévő, a szakmához még kevésbé kötődő fiatalok választanak jövedelmezőbb hivatást, hanem a 20-25 éves szolgálati viszonnyal rendelkezők is.

A Népszava másik cikkében pedig rendőrök mesélnek arról, mitől vált kevésbé vonzóvá az elmúlt években a rendőri hivatás.

Kiemelt kép: Kiskunhalas, 2019. január 30. Balogh János országos rendőrfőkapitány beszédet mond a Készenléti Rendőrség kiskunhalasi határvadász bevetési osztályának kialakított épületegyüttes átadóünnepségén Kiskunhalason 2019. január 30-án. Az új, most átadott 96 férőhelyes épületegyüttest a kiskunhalasi volt határőrlaktanya területén alakították ki, ahol a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egységei mellett a Készenléti Rendőrség 2012-ben átadott épületében szolgálatot teljesítő XXVII. és a XXVIII. határvadász bevetési osztály állománya is helyet kapott. MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik