Belföld

172-en fagytak meg a télen

A Magyar Szociális Fórum szerint az úgynevezett „hajléktalantörvény” nem váltotta be hozzá fűzött reményeket.

A Magyar Szociális Fórum összesítése szerint a szeptemberi hideg napoktól március végéig 172-en fagytak halálra Magyarotszágon.

A KSH által „túlságosan nagy hideg következtében” feltüntetett halálok kategóriába sorolt esetek 39 százaléka a szabad ég alatt,  61 százaléka fűtetlen lakásokban, illetve kórházba szállítás közben, vagy után következett be. Fűtetlen lakásokban többnyire nők, a szabad ég alatt inkább fériak hunytak el.

Az áldozatok között akadt fiatalkorú is, de zömében 50 év fölöttiek voltak.

Az MSZF szerint a közterületen való életvitelszerű tartózkodást tiltó, úgynevezett „hajléktalantörvény” 2018. október 15-i életbe lépése óta 165-en fagytak meg Magyarországon.

Ez arra utal, hogy a törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményt. A tiltás és az adminisztratív szabályozás sem szüntette meg az évről-évre ismétlődő tömeges fagyhalált.

Az MSZF következtetése, hogy a hajléktalanság és a szegénység problémája nem oldható meg hatósági eszközökkel, rendőri módszerekkel. Azt csak politikai akarattal lehetne megszüntetni.

Az elmúlt öt évben (2015-2019 között) az MSZF adatai szerint 760-an szenvedtek fagyhalál, de a Központi Statisztikai Hivatal 2017-ig több fagyhalál esetről számolt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik