Belföld

Itthon bevándorlást segítő intézkedésnek nevezték, Brüsszelben megszavazta a kormány az erősebb uniós határőrséget

A magyar kormány brüsszeli állandó képviselője hétfőn jóváhagyta az európai határ- és parti őrség megerősítését. Ekkor szavaztak az uniós kormányokat az EU-ban képviselő nagykövetek a javaslatról, amely szélesebb jogkörrel ruházza fel az EU határőrizeti ügynökségét, a Frontexet –  írja az Index.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Frontex személyi állományát 2027-ig fa költségvetését 2021 és 2027 között közel megháromszoroznák, a szárazföldi határok védelmére járműveket, a Földközi-tengeri határ védelmére hajókat, a kitoloncolt menedékkérők visszaszállítására pedig repülőgépeket szereznének beokozatosan tízezer főre bővítenék.

Az Eurológus emlékezetet, hogy a magyar kormány hazai kampánya hónapok óta úgy állítja be a javaslatot, mintha az egy bevándorlást segítő intézkedés lenne. Az Európai Bizottság ezt többször is cáfolta, a magyarországi Brüsszel-ellenes kampányra február végén kiadott válaszukban hangsúlyozták, hogy a Frontex a nemzeti határőrséggel együttműködve léphetne csak fel, és az a tagállam irányítaná és felügyelné a Frontex embereit, amelyiknek segítségre van szüksége.

A következő hetekben az EP plenáris ülésének és a tagállami kormányok minisztereinek is áldásukat kell adni a szövegre.

(kiemelt kép: mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik