Belföld

Durván nekiment a KDNP-nek volt elnöke

Giczy György nem kímélte a magyar katolikus egyház vezetőit sem.

A Klubrádió Tűréshatár című műsorában a párt volt elnöke azt mondta, a jelenlegi KDNP-nek nincs köze se kereszténységhez, se demokráciához. Giczy György szerint a keresztény szellemiségű politika alapelve a kiállás a szegényekért, elesettekért.

Az egykori politikus bírálta az interjúban Semjén Zsoltot, a KDNP jelenlegi elnökét, és hiányolta az evangélium szelleméhez igazodó társadalmi tanítás képviseletét a magyar katolikus egyházi vezetőkből.

Szerinte az egyház vezetői a fennálló hatalmat szolgálják, ahogy a szocializmusban is, csak akkor külső kényszer hatására. 

Most nincs kényszer, anyagi juttatás fejében hallgatnak az egyházi vezetők, nem emelnek szót a társadalmi bajok ellen, nem képviselik a katolikus egyház szociális tanítását, eltávolodnak attól, amit Ferenc pápa képvisel – tette hozzá.

Giczy György a rendszerváltás előtt a valláskritikusoktól sem hallott olyan becsmérlő szavakat az akkori pápákról, mint ma a fideszes Bayer Zsolttól.

Hogy lehet kereszténynek nevezni egy kormányzatot, amelyik elviseli, hogy a pápáról ilyen vélemények terjedjenek?

– tette fel a kérdést.

Bayer lemarházta Ferenc pápát, a magyar katolikus egyház hallgat
Semmi reakció arra, hogy Bayer Zsolt a héten súlyos minősítésekkel gyalogolt bele a katolikus egyház vezetőjébe.

Kiemelt kép: Orbán Viktor és Semjén Zsolt (a KDNP elnöke) az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. április 1-jén. MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik