Belföld

Bejön a CSOK a harmincasoknak

Az IDEA Intézet Orbán Viktor családvédelmi akciótervének bejelentése után végzett kutatást az intézkedések megítéléséről.

Az IDEA Intézet 2019. február 28. és március 4. között végzett felmérése  a 7 pontos családvédelmi intézkedési csomag bejelentése után készült.

Az eredmények szerint a 30-39 éves korosztálynak 39 százaléka, a 40-49 éves korosztálynak 29 százaléka vett fel CSOK-ot, vagy van olyan közvetlen ismeretségi körében, aki megtette ezt.

A felsőfokú végzettségűek 34 százaléka, a középfokú végzettségűek 26 százaléka, az alapfokú végzettségűek 22 százaléka válaszolt hasonlóan a kérdésre.

A 30-39 éves korosztály 30 százaléka, a 18-29 éves korosztály 29 százaléka tervezi, hogy a jövőben igénybe veszi az idén bejelentett családvédelmi intézkedések valamelyikét, vagy tud ilyen szándékról ismeretségi körében. A felsőfokú végzettségűek 27 százaléka, a középfokú végzettségűek 22 százaléka, az alapfokú végzettségűek 21 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, tervezi-e igénybe venni a családvédelmi intézkedéseket.

A bejelentett családvédelmi intézkedések közül a bővülő CSOK és a bölcsődei ellátás kiterjesztése élvezi a legnagyobb támogatást mindegyik végzettségi csoportban, mind a 30-39 éves, mind a 40-49 éves korosztály körében. Egy 1-től 4-ig terjedő skálán kellett értékelni az egyes intézkedéseket: az egyes pontszám az egyáltalán nem értek egyet jelentette, a négyes pontszám a teljes mértékben egyetérteknek felelt meg. A bővülő CSOK 2,8 pontot kapott az alapfokú végzettségűektől, míg 2,7 pontot kapott a felsőfokú végzettségűek és az alapfokú végzettségűek körében is. A 30-39 éves korosztály válaszadóitól 2,7 pontot, a 40-49 éves korosztály válaszadóitól 3 pontot kapott az intézkedés. A bölcsődei ellátás kiterjesztése 3,2 pontot ért el a felsőfokú végzettségűeknél, míg 2,9 pontot mind a középfokú, mind az alapfokú végzettségű válaszadóknál. A 30-39 éves korosztálynál 3,2 pontra, a 40-49 éves korosztálynál 3,1 pontra értékelték a vizsgált családtámogatási intézkedést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik