Belföld

Nézőpont: A néppárti vita használt a Fidesznek, nőtt a támogatottsága

A Nézőpont Intézet szerint a Fidesz-KDNP egy most vasárnapi választáson 56 százalékot szerezne.

A Magyar Nemzetnek készített reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a Fidesznek az Európai Néppárttal folytatott vita nem ártott, hanem használt, növelte népszerűségét.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 8, az MSZP-Párbeszéd szövetség 7, a DK 4, az LMP és az MKKP 3, a Momentum 2, a Mi Hazánk egy százalékon áll.

A biztos szavazóknál – februárhoz képest – két százalékpontot javítja, 56 százalékon áll a támogatottsága. A Fidesz-közeli Nézőpont Intézet szerint a szimpatizánsi kör bővülése bizonyítja, a néppárti vita a kormánypártok táborát inkább aktivizálta.

Arányait tekintve, a Fidesz-KDNP lehet Európa legnépszerűbb pártszövetsége. 

 

Egy most vasárnapi EP-választáson 14 mandátumot szerezne a kormánypárti lista, májusban a parlamenti választáshoz képest 9 százalékponttal érhet el jobb eredményt a Fidesz-KDNP.

Az ellenzéki pártok népszerűsége a legtöbb esetben stagnált. Az MSZP-Párbeszéd 11, a DK 6, az LMP 5, a Momentum 4 százalékon áll a biztos szavazóknál, ami megegyezik a februári méréssel. Újra csökkent a Jobbik-tábor, a tavalyi választáson elért eredményétől 8 százalékponttal maradna el, 12 százalékot szerezne.

Ez azt jelenti, hogy a Jobbik 3, az MSZP-P 2 mandátumot szerezne az európai parlamenti választásokon, így Jávor Benedek még Tóth Bertalan visszalépésével sem jutna be az EP-be. Mandátumhoz jutna Dobrev Klára, valamint az LMP listavezetője Vágó Gábor is. A Momentum, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem lépné át a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik