Belföld

Magyarország növeli békefenntartó szerepvállalását

Erről Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszélt az ENSZ-tagországok védelmi minisztereinek találkozóján New Yorkban. A 153 tagország részvételével zajló pénteki konferencia homlokterében a békeműveleti szerepvállalások és a fejlesztések álltak. A résztvevők beszámoltak országaik szerepvállalásáról az ENSZ békeműveleti misszióiban, a katonai képességekről és a kiképzési rendszerek terén végzett fejlesztésekről, valamint a polgári személyek hatékonyabb védelme érdekében tett lépésekről.

A minisztérium tájékoztatása szerint Benkő Tibor arról beszélt a New York-i konferencián, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a békefenntartó műveletek iránt, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban. Ezt támasztja alá, hogy egy 2019 januári kormányzati döntés szerint Magyarország 1000 főről 1200-ra növeli a békefenntartó missziókban részt vevő katonáinak számát.

A közlés szerint az ENSZ védelmi miniszteri konferencia alkalmával a honvédelmi tárca vezetője kétoldalú megbeszélést folytatott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászrepülőgépek üzemeltetésének tapasztalatairól és a májustól kezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatokról, amelyek során a NATO felkérésére ismét a magyar vadászgépek látják el a balti országok légtérvédelmét. Benkő Tibor tárgyalt Paul Kehoe-val, az ír védelmi tárca államtitkárával is a jövőbeni közös ENSZ-szerepvállalásról. A tervek szerint a magyar katonák Libanonban – egy lengyel század részeként – hamarosan csatlakoznak az ír vezetés alatt működő békefenntartó zászlóaljhoz.

(Forrás: MTI; kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt, Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a NATO20 vándorkiállítás megnyitóján Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban 2019. március 21-én.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik