Belföld

Szomjas a nép – jön vissza az ingyenpálinka

Tállai ringbe száll.

Már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésről, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafőzés, az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv.

A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafőzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított a mámorító akció miatt.

A most éppen Szlovénia által felvetett ideát a magyar kormány is pártolja. Ezt a Magyar Nemzetnek árulta el Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Tállait citáljuk:

Mivel a téma erősen érinti a hazai viszonyokat, ezért a magyar pénzügyi kormányzat rövid idő alatt javaslatot dolgozott ki. Azt indítványoztuk, hogy az Európai Unióban évente száz liter tömény italt állíthasson elő adómentesen minden polgár.

Az államtitkár szerint adómentesség az otthoni főzésre ugyanúgy vonatkozna, mint arra, ha valaki bérfőzdébe viszi a cefréjét.

Privátpárlat fronton jelenleg a Brüsszelben 2015-ben kialkudott, Tállai által is nagyon kedvezményesnek minősített szabályok uralkodnak, de megérezve a lehetőséget, hazánk politikai vezetői most azért szállnak ringbe, hogy még a törpesarc is eltöröltessék.

Koponyánként minimum egy liter szíverősítő

Pár hete írtuk, hogy honfitársaink tavaly százával vásárolták az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezéseket, így az elmúlt években már majdnem 24 ezer üstöt vettek nyilvántartásba a helyhatóságok. (Plusz ott vannak ugye a bérfőzdék, melyek az elmúlt évben 8,3 millió liter párlatot állítottak elő.)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kimutatásai alapján tavaly 2500 főzőberendezést vettek nyilvántartásba, a legtöbbet közülük Borsodban, s Pest megyében, Szabolcsban és Veszprém megyében is nagy volt a kereslet.

Az otthoni pálinkafőzésből származó állami bevétel úgy nyolcvanmillió forint volt.

Az adóhivatal kimutatásból az is kiderül, hogy tavaly sokan csak a gyümölcscefre elkészítéséig jutottak el, a főzést már inkább szakemberre bízták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik