Belföld

MTA-elnök: Lehet zsarolásnak nevezni, amit Palkovics csinált

Lovász László az ATV Egyenes beszéd című műsorában arra a kérdésre, hogy lehet-e zsarolásnak nevezni, amilyen eszközökkel élt a tárgyalások során Palkovics László, azt felelte,

lehet úgy nevezni.

Az MTA elnöke hozzátette, ma is aláírná a megállapodást, mert úgy véli, az csak annyit tartalmaz, hogy tudomásul veszik a kormány szándékát és tárgyalássorozatot folytatnak arról, hogy a kutatóhálózat irányításához milyen szervezetek létrehozása szükséges és milyen stratégiát kell használni.

Lovász elismerte ugyanakkor, hogy Palkovics  „kemény eszközökkel dolgozott”, erre példaként azt hozta fel, hogy a miniszter visszatartotta az intézmények finanszírozását hónapokig

Az MTA elnöke szerint most nagyon fontos idegi harcban állnak, de ehhez komoly támogatást kap az Akadémia kutatóitól, vezetőitől, apparátusától és a tagoktól is.

Lovász szerint a kormánynak sem érdeke, hogy az akadémiai kutatóhálózat tönkremenjen, csak irányítási elvekben, módszerekben van nézeteltérés, ezért bízik a további tárgyalásban.

Inkább megadom magam a kormánynak, mielőtt kivégeznének
Egyesek totális kapitulációnak és árulásnak, mások vállalható kompromisszumnak tartják az MTA és a kormány pénteki megállapodását.

Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik