Belföld

Megújul a várólista rendszere

Megújul a várólisták rendszere a kórházakban áprilistól, aminek célja, hogy a lehető legkorábban műtsék meg a betegeket az intézményekben – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója.

Kiss Zsolt elmondta, ha egy kórházban tíz műtétet tudnak elvégezni egy héten, akkor az elvárás az, hogy a várólistáról ezt a mennyiséget töltsék fel, a gyakorlatban azonban ez nem mindig valósul meg.

Az új rendszer szerint az egészségügyi intézményeknek lehetőleg a legkorábbi elérhető időpontot kell adni a betegeknek. Egy csípőprotézis-beültetésnél például átlagosan 2-3 hónap a várakozási idő, azonban olykor előfordulhat, hogy ennél több időt kell várni.

Az új rendszer ennél a példánál heti 8-9 műtétet tervez, az akkut műtétekre pedig tartalékot képez. Ha pedig egy beteget hátrébb vagy előrébb akarnak rangsorolni, akkor azt az orvosnak írásban meg kell indokolnia.

Ha az időpont áthelyezése szakmailag indokolt, nem jár érte szankció, viszont akkor igen, ha nem megfelelően rögzítették a tervezett időpontot, vagy nem jelezték a műtét elvégzését.

A változást az jelenti majd, hogy mostantól azt is büntetik, aki nem a legkorábbi időpontot adja a betegnek. 

A főigazgató megjegyezte, ezzel elkerülhető, hogy az orvos hálapénzért cserébe korábbi műtéti időpontot adjon a beteg számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik