Belföld

Az EU is aggódik a magyar hajléktalanok miatt, de nem sok mindent tud csinálni

Az Európai Bizottság osztja a magyarországi hajléktalanokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos aggodalmakat és továbbra is elkötelezett az Unió alapvető értékeinek megőrzése és fenntartása mellett – olvasható abban a válaszban, amelyet Marianne Thyssen biztos küldött Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselőnek. Ujhelyi többek között arról érdeklődött, hogy a magyar jogszabályok összhangban vannak-e az uniós joggal.

Thyssen emlékeztet, hogy a tagállamok együttesen hirdették meg a szociális jogok európai pillérét, és ezáltal kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő elszállásolást és szolgáltatásokat biztosítanak a hajléktalanok számára társadalmi befogadásuk elősegítése érdekében. Ugyanakkor a hajléktalanság és a lakhatásból való kirekesztettség elleni küzdelem elsősorban a tagállamok felelőssége.

Példaként hozott több uniós pénzügyi eszközt, amely segíti a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek munkaerőpiacra történő visszailleszkedését és a megfelelő, megfizethető lakhatáshoz való hozzáférését. Ezek közül a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap a legfontosabb, amely anyagi segítséget és támogatási szolgáltatásokat nyújt.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik