Belföld

Lézertámadás ért egy Ferihegyen landoló gépet

Kedden este lézerfénnyel próbálták megzavarni a Eurowings Stuttgartból Budapestre tartó járatának pilótáit a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelítésekor, írja az Airportal.

Az incidensről videót készített egy fedélzeten tartózkodó utas, amit aztán el is juttatott a laphoz.

A cikkben megjegyzik, a videó végén az is észrevehető, hogy a személyzet lekapcsolta a repülőgép leszállófényeit, vélhetően azért, hogy a támadó ne tudjon célozni.

Az Airportal az üggyel kapcsolatban megkereste egy budapesti bázison dolgozó légitársaság pilótáját, aki arról beszélt,

az elkövető szerencsére nem találta el pontosan a repülőgépet a fénycsóvával – legalábbis amikor a videó készült -, mert az sokkal drasztikusabb és zavaróbb fényhatást keltett volna a videón láthatónál.

Az Eurowings-járat személyzete jelentette az eseményt a HungaroControl közelkörzeti légiforgalmi irányító szolgálata felé, a LiveATC-n visszahallgatható rádióforgalmazás szerint a pilóták behatárolták azt is, hogy körülbelül Inárcs térségéből érkezhetett a támadás.

A lézerzavarások száma növekvő tendenciát mutat Magyarországon: januárban 1, februárban 3, márciusban pedig 6 jelentés érkezett a HungaroControlhoz.

A pilóták megzavarása egyébként a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik