Belföld

Az ellenzék matricát ragasztott, az ÁSZ szerint 76 ezer forint a kár

76 ezer forintos kárt okoztak az ellenzéki politikusok azzal, hogy „Fidesz pártszékház” feliratú matricákat ragasztottak az Állami Számvevőszék cégtáblájára, állítja a Domokos László által irányított szervezet.

Domokos, a Fidesz korábbi parlamenti képviselője levelet írt Kövér László házelnöknek, amelyben azt állította, hogy ellenzéki politikusok jogellenes magatartást tanúsítottak az ÁSZ-székházánál tartott februári demonstrációjuk alkalmával. Az ÁSZ-elnök szerint a képviselők igazolványukkal visszaélve jutottak át az épületet védő rendőrsorfalon, majd anyagi kárt is okoztak. A számvevőszék a történtek kivizsgálását kérte a házelnöktől.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője a Népszavának azt mondta, hogy az ÁSZ réztáblájáról, amikor eltávolították az ellenzéki politikusok által kiragasztott matricákat, több helyen lejött a borítás. A táblát műhelybe kellett vinni, a felújítás 76 ezer 200 forintba került. Horváth Bálint hangsúlyozta: nem az összeg mértéke a lényeges, hanem az, hogy „a törvények betartására felesküdött országgyűlési képviselők egy független állami intézmény megrongálásával megkárosították az adófizetőket”.

A DK-s Arató Gergely ellenben arra a következtetésre jutott, hogy az ÁSZ már azt gondolja, az országgyűlési képviselők szólásszabadságának korlátozása is a feladatai közé tartozik.

Az ellenzéki tiltakozók az újabb, törvénysértőnek tartott büntetések miatt vonultak az ÁSZ-hoz. Erre utalt a jobbikos Jakab Péter, amikor a számvevőszéki levélre reagált: „Domokos elvtársat” zavarja a vélemény szabadsága, ezen belül zavarja a kritika, a tüntetés, a matrica. Közben pedig az nem zavarja, hogy „az ÁSZ-döntéssel szemben Magyarországon nem lehet jogorvoslattal élni, viszont ki lehet anyagilag véreztetni a legerősebb ellenzéki pártot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik