Belföld

Vadonatújra cserélik a Zugligeti Libegőt

Majdnem négymilliárd forintot költenek rá, ami rekord a hasonló beruházások közt.

Az mfor.hu szerint még idén hozzálátnak a közel ötvenéves Zugligeti Libegő felújításának, közel négymilliárd forintért. 2021-től új négyüléses, kerékpár szállítására is alkalmas felvonót vehetnek birtokba a kirándulók.

A portál a XII. kerületi önkormányzat idei költségvetési tervében bukkant rá arra, hogy a Normafa Park rehabilitációja keretében 3,8 milliárdot irányoztak elő a Libegő felújítására. Megkeresésükre az önkormányzat sajtóosztálya közölte: a korszerűsítés érinti a kötélpályát, a székek, az oszlopok, az indító- és fogadóépületek, a világítási rendszer és az energiaellátás megújítását, de a nyomvonal nem változik.

A biztonság és kényelem érdekében be- és kiszállásnál a széksort jelentősen lelassítják a pályasebességhez képest, a fogadóépületek pedig kerékpárosbarát kialakítást kapnak. A felújításhoz a teljes összeget az állam adja.

Az mfor.hu megjegyzi, hogy az elmúlt években legalább három, a Libegőhöz hasonló méretű és kapacitású ülőlift-fejlesztés volt Magyarországon, és egyik beruházás sem került többe 600 millió forintnál. (Fotó: MTVA / Róka László)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik