Belföld

Elmegyógyintézetbe vitték a pándi nyugdíjast lapátnyéllel agyonverő fiút

Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet, elmegyógyintézet, )
Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet, elmegyógyintézet, )

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója 1 hónapra elrendelte annak a fiatalembernek a letartóztatását, aki a lapát nyelével vert agyon egy nyugdíjast Pándon. Végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki.

Kiderült, hogy az emberölés bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsított férfi 2013 óta a cselekvőképességet korlátozó, általános jellegű gondnokság alatt áll.

A fiú több alkalommal is meglopta a 88 éves szomszédját, és haragudott rá, amiért feljelentette őt. Olyannyira dühös volt rá, hogy már korábban is azzal fenyegette, hogy megöli. Péntek éjszaka a férfi és élettársa házához ment. Felmászott a padlásra, majd a tetőt kibontva bemászott az épületbe, ahol egy lapátnyéllel több alkalommal megütötte a fején a sértettet, emellett élettársát is bántalmazta, majd távozott.

Az összevert párt másnap délután találták meg a hozzájuk látogató rokonaik. A 88 éves férfi a kórházba szállítást követően elhunyt, élettársa 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A gyanúsított terhére rótt cselekmény büntetési tétele életfogytig tartó szabadságvesztés. A fiúnak nincs családja, és állandó munkahellyel sem rendelkezik. A fentiekre figyelemmel fennáll a szökésének, elrejtőzésének veszélye. Ráadásul, a cselekményét felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el, több vagyon elleni bűncselekményt is elkövetett, többek között a szomszédaival szemben. Emiatt tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb bűncselekményt követne el.

Mivel a fiatalember a Ceglédi Járásbíróság határozata alapján cselekvőképességet korlátozó, általános jellegű gondnokság hatálya alatt áll, pszichiátriai kezelése szükséges, emiatt letartóztatásának az IMEI-ben történő végrehajtása indokolt. A fiú fellebbezett, ezért a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik