Belföld

A nemzetbiztonsági bizottság elé került a lefejezésekkel gyanúsított szír férfi ügye

Nem Magyarország volt a célja a pénteken őrizetbe vett, terrorizmussal gyanúsított szír férfinek – jelentette ki Mirkóczki Ádám, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a testület keddi budapesti ülését követő sajtótájékoztatón. Halász János fideszes alelnök szerint a férfi  150 ezer forinttal feltöltött „migránskártyával” rendelkezett.

Mirkóczki örvendetesnek nevezte, hogy a terrorizmussal gyanúsított szír férfinek nem sikerült a magyar hatóságok szűrőjén átmennie. Magyarország csupán tranzitállomás volt számára, a hatóságok továbbra is vizsgálják a kapcsolatrendszerét. Mirkóczki azt javasolta, hogy a bizottság támogassa, hogy történjen meg a különböző státusszal Magyarországra érkező, nem magyar állampolgárok nemzetbiztonsági átvilágítása is. A kormánypárti többség azonban leszavazta a javaslat tárgysorozatba vételét.

Az ülésen az is kiderült, az Új-Zélandon tömeggyilkosságot elkövető férfi korábban ugyan járt Magyarországon, de csak néhány órát töltött Budapesten, és nincs olyan információ, hogy magyar kapcsolatai lehettek.

A 27 éves szír F. Hasszánt azzal gyanúsítják, hogy a terrorszervezet magas rangú vezetőjeként három éve húsz ember kivégzésében vett részt Homsz városában. Az ügyvédje, Kelen László szerint az ezt igazoló fényképek elmosódottak, igazságügyi szakértőnek kell vizsgálnia, hogy valóban ő látható-e rajtuk. Kelen úgy véli, az is F. Hasszán ártatlanságára utal, hogy analfabéta, iskolázatlan ember, írástudatlanként viszont nehezen vezethette az Iszlám Állam egységeit.

Az ügyvéd azt mondta, június végéig is bent tarthatják a férfit, akire Belgiumból is érkezett terhelő vallomás. Egy fedett tanú fényképekkel próbálja igazolni, hogy F. Hasszán részt vett a homszi mészárlásban – árulta el Kelen. Hozzátette, ha bebizonyosodik védencének bűnössége, az életfogytiglani szabadságvesztést is indokoltnak tartja, de arról is beszélt, hogy ha a férfi története bizonyítható, az tisztázni fogja őt a terrorcselekmények gyanúja alól.

F. Hassan azt mondta, nem ISIS-hóhér, hanem titkosügynök
Azt állította, hogy az Európába szökött dzsihadistákat akarta rendőrkézre juttatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik