Belföld
Budapest, 2019. március 25.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. március 25-én. Balról Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára.
MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártónak új csata, az ellenzéknek rossz konteó

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról vitázott az Országgyűlés.

Magyarország a nyomásgyakorlás dacára az ENSZ globális migrációs csomagjának egyetlen pontját sem hajtja végre – mondta Szijjártó  Péter. A külügyminiszter szerint a migrációval kapcsolatos brüsszeli vitáknak nem értünk a végére, új csata kezdődik, most a titkos bevándorláspárti tervek ellen.

Az Orbán-kormány ezt a csatát is megvívja, nem hajtja végre a migrációs csomagot, mert az veszélyes lenne a magyarokra.

Brüsszelben titkos terveket készítenek, hogy a globális migrációs csomag jogilag mégis kötelező legyen. A külügyminiszter szerint ez az utóbbi évek legveszélyesebb dokumentuma, mert legalizálná az illegális migrációt, alapvető emberi jogként tüntetné fel. Az EU korábban azt állította, a dokumentum jogilag nem lesz kötelező, most mégis próbálná kötelezővé tenni azon országoknak is, amelyek elutasították – tette hozzá.

Strasbourg, Bas-Rhin, France, December 16, 2104. -- EU Better Regulation, Interinstitutional Relations, the Rule of Law and the Charter of Fundamental Rights Commissioner Frans Timmermans is talking to media about the implementation of Parliament?s political priorities for 2015. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)
EU: A menekültválságnak vége
Négy év kellett hozzá, de annyira felhúzta a Fidesz az Európai Bizottságot, hogy szokatlanul határozott kijelentéssel cáfolják a kamuhíreket.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) erre rákontrázva úgy vélte,

nehéz időket élünk, Brüsszel titokban a világ legveszélyesebb migrációs csomagját akarja kötelezővé tenni.

A titkos terv alapján bevándorlókat telepítenének az országba, serkentenék a migrációt, gyengítenék a határvédelmet, migránsvízummal, pénzzel feltöltött bankkártyákkal könnyítenék a bevándorlást. Szerinte a magyar ellenzék a bevándorláspárti brüsszeli elit oldalára állt. Kérte, a kormány tegyen meg mindent azért, hogy Magyarországra ne telepítsenek be bevándorlókat.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) fontosnak nevezte a migráció elleni küzdelmet, de szerinte a kormány érdemben semmit nem tesz azért, hogy az országot megvédje ettől a veszélytől. Brüsszelben a magyar nemzeti érdekeket kellene védeni és partnernek kellene lenni a közös uniós megoldásokban.

A kormány az elmúlt években 86 ezer migránst telepített be a letelepedési kötvényekkel és más módon.

Ha a magyar határzár valóban védi az európai civilizációt, hogyan lehetséges, hogy az osztrák bevándorlási hivatal adatai szerint 2016-ban és 2017-ben, a határzár megépülte után, 15 ezer illegális migráns lépte át a magyar-osztrák határt – kérdezte.

Hiller István (MSZP) hangsúlyozta, Magyarországnak nem ellensége az EU, az ország tagja ennek a közösségnek.

Ne az EU-tól akarja megvédeni a hazánkat!

Szerinte aktív diplomáciával jobban kellene a magyar érdekeket képviselni az unióban. Semmiképpen sem helyes külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek, a keleti, nem szövetségest barátnak tekintjük. Az MSZP addig nem akarja lebontani a kerítést, amíg az emberek félnek, de a migrációs nyomás csökkent. Az MSZP elítéli a félelemkeltő kampányokat, hasonlóan ahhoz a pártcsaládhoz, ahova a Fidesz jogilag még tartozik – tette hozzá.

Arató Gergely (DK) szerint az ENSZ migrációs csomagja nem kötelező dokumentum. Az a nemzeti szuverenitáson, a nemzetek által irányított bevándorláspolitikán alapul, célja a határvédelem és a szabálytalan migráció megállítása. Az unió jogi szolgálatának dokumentuma sem kötelező érvényű. A kormány hoz be ellenőrzés nélkül, a letelepedési kötvénnyel Magyarországra.

Önök hazudnak, hazudnak és hazudnak

– hangoztatta.

Keresztes László Lóránt (LMP) is azt tette szóvá, hogy az elmúlt években a magyar kormány volt az, amely tízezerszámra telepítette be a bevándorlókat. Sorskérdésnek nevezte a globális migrációs krízis kiváltó okának, a globális klímaváltozásnak a kezelését. A magyar kormány miért akadályozza a közös fellépést a kiváltó okok kezelésében? – kérdezte.

Tordai Bence (Párbeszéd) terelésnek, „B kategóriás konteónak” nevezte a külügyminiszter által elmondottakat. Ha ez annyira fajsúlyos téma lett volna, akkor szó lett volna arról a múlt heti európai tanácsi ülésen – közölte. Szerinte a Fidesz a néppárti felfüggesztéséről és a KGB bankjának Budapestre településéről akarja elterelni a figyelmet, miközben a kormánypártnak elfogytak a szövetségesei, magára maradt.

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a bizottság, hatáskörét túllépve a tagállamok feje felett készül arra, hogy kötelezővé tegye a migrációs csomagot. Ki hatalmazta fel erre? – kérdezte, majd  sorsdöntőnek nevezte, hogy az EP-választás után olyan brüsszeli vezetés jöjjön létre, amely meg akarja állítani a migrációt. (mti)

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

MAMMOGRAPHY EXAMINATION 
Reportage in a radiology service in a hospital in Haute-Savoie, France. Digital mammogram. 

AMELIE-BENOIST / BSIP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.