Belföld

Szijjártónak új csata, az ellenzéknek rossz konteó

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról vitázott az Országgyűlés.

Magyarország a nyomásgyakorlás dacára az ENSZ globális migrációs csomagjának egyetlen pontját sem hajtja végre – mondta Szijjártó  Péter. A külügyminiszter szerint a migrációval kapcsolatos brüsszeli vitáknak nem értünk a végére, új csata kezdődik, most a titkos bevándorláspárti tervek ellen.

Az Orbán-kormány ezt a csatát is megvívja, nem hajtja végre a migrációs csomagot, mert az veszélyes lenne a magyarokra.

Brüsszelben titkos terveket készítenek, hogy a globális migrációs csomag jogilag mégis kötelező legyen. A külügyminiszter szerint ez az utóbbi évek legveszélyesebb dokumentuma, mert legalizálná az illegális migrációt, alapvető emberi jogként tüntetné fel. Az EU korábban azt állította, a dokumentum jogilag nem lesz kötelező, most mégis próbálná kötelezővé tenni azon országoknak is, amelyek elutasították – tette hozzá.

EU: A menekültválságnak vége
Négy év kellett hozzá, de annyira felhúzta a Fidesz az Európai Bizottságot, hogy szokatlanul határozott kijelentéssel cáfolják a kamuhíreket.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) erre rákontrázva úgy vélte,

nehéz időket élünk, Brüsszel titokban a világ legveszélyesebb migrációs csomagját akarja kötelezővé tenni.

A titkos terv alapján bevándorlókat telepítenének az országba, serkentenék a migrációt, gyengítenék a határvédelmet, migránsvízummal, pénzzel feltöltött bankkártyákkal könnyítenék a bevándorlást. Szerinte a magyar ellenzék a bevándorláspárti brüsszeli elit oldalára állt. Kérte, a kormány tegyen meg mindent azért, hogy Magyarországra ne telepítsenek be bevándorlókat.

Gyöngyösi Márton (Jobbik) fontosnak nevezte a migráció elleni küzdelmet, de szerinte a kormány érdemben semmit nem tesz azért, hogy az országot megvédje ettől a veszélytől. Brüsszelben a magyar nemzeti érdekeket kellene védeni és partnernek kellene lenni a közös uniós megoldásokban.

A kormány az elmúlt években 86 ezer migránst telepített be a letelepedési kötvényekkel és más módon.

Ha a magyar határzár valóban védi az európai civilizációt, hogyan lehetséges, hogy az osztrák bevándorlási hivatal adatai szerint 2016-ban és 2017-ben, a határzár megépülte után, 15 ezer illegális migráns lépte át a magyar-osztrák határt – kérdezte.

Hiller István (MSZP) hangsúlyozta, Magyarországnak nem ellensége az EU, az ország tagja ennek a közösségnek.

Ne az EU-tól akarja megvédeni a hazánkat!

Szerinte aktív diplomáciával jobban kellene a magyar érdekeket képviselni az unióban. Semmiképpen sem helyes külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek, a keleti, nem szövetségest barátnak tekintjük. Az MSZP addig nem akarja lebontani a kerítést, amíg az emberek félnek, de a migrációs nyomás csökkent. Az MSZP elítéli a félelemkeltő kampányokat, hasonlóan ahhoz a pártcsaládhoz, ahova a Fidesz jogilag még tartozik – tette hozzá.

Arató Gergely (DK) szerint az ENSZ migrációs csomagja nem kötelező dokumentum. Az a nemzeti szuverenitáson, a nemzetek által irányított bevándorláspolitikán alapul, célja a határvédelem és a szabálytalan migráció megállítása. Az unió jogi szolgálatának dokumentuma sem kötelező érvényű. A kormány hoz be ellenőrzés nélkül, a letelepedési kötvénnyel Magyarországra.

Önök hazudnak, hazudnak és hazudnak

– hangoztatta.

Keresztes László Lóránt (LMP) is azt tette szóvá, hogy az elmúlt években a magyar kormány volt az, amely tízezerszámra telepítette be a bevándorlókat. Sorskérdésnek nevezte a globális migrációs krízis kiváltó okának, a globális klímaváltozásnak a kezelését. A magyar kormány miért akadályozza a közös fellépést a kiváltó okok kezelésében? – kérdezte.

Tordai Bence (Párbeszéd) terelésnek, „B kategóriás konteónak” nevezte a külügyminiszter által elmondottakat. Ha ez annyira fajsúlyos téma lett volna, akkor szó lett volna arról a múlt heti európai tanácsi ülésen – közölte. Szerinte a Fidesz a néppárti felfüggesztéséről és a KGB bankjának Budapestre településéről akarja elterelni a figyelmet, miközben a kormánypártnak elfogytak a szövetségesei, magára maradt.

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint a bizottság, hatáskörét túllépve a tagállamok feje felett készül arra, hogy kötelezővé tegye a migrációs csomagot. Ki hatalmazta fel erre? – kérdezte, majd  sorsdöntőnek nevezte, hogy az EP-választás után olyan brüsszeli vezetés jöjjön létre, amely meg akarja állítani a migrációt. (mti)

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik