Belföld

Kiadták a portugáloknak a Cristiano Ronaldo szexbotrányát kiteregető hekkert

Kiadták a magyar hatóságok a portugáloknak a Cristiano Ronaldo szexbotrányát kiteregető hekkert – közölte a 24. hu megkeresésére az ORFK kommunikációs osztálya. Pintot csütörtökön adták át a portugál hatóságoknak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Mint arról korábban beszámoltunk Budapesten fogták el a közelmúlt legnagyobb futball-botrányainak kirobbantásában főszerepet játszó Football Leaks honlap portugál tulajdonosát, szerkesztőjét, Pintot.

A Football Leaks keretében nyilvánosságra hozott, illetve egyes médiumokkal megosztott titkos dokumentumai alapján robbant ki többek közt az elmúlt évek legnagyobb visszhangot kiváltó botránya, Cristiano Ronaldo nemi erőszak ügye is. A német Spiegel cikkében megfogalmazott állítások főként az ötszörös Aranylabdás portugál futballsztár, és az általa a vád szerint megerőszakolt modell, Kathryn Mayorga titkos peren kívüli egyezségén alapultak, amit Pintónak minden jel szerint sikerült megszereznie. A 30 éves portugál férfi Erasmusos hallgatóként költözött Pestre jó pár évvel ezelőtt.

Rui Pinto ellen a portugál hatóság adott ki elfogatóparancsot számítástechnikai eszközökkel megvalósított bűncselekmények, bizalmas információk kiteregetése, és zsarolás gyanúja miatt. Az elfogatóparancs szerint Portugáliában az ilyen jellegű bűncselekmények büntetési tételének felső határa 10 év börtön. Pinto nem járult hozzá az egyszerűsített átadási eljáráshoz. De élni kívánt a specialitás elvének alkalmazásával, miszerint átadása esetén a portugál hatóságok kizárólag a jelen elfogatóparancsban szereplő ügy miatt állíthatják bíróság elé.

A Fővárosi Törvényszék január 18-án elrendelte Pinto ideiglenes átadási bűnügyi felügyeletét és intézkedett az európai elfogatóparancs beszerzése iránt, ami az előírt határidőn belül meg is érkezett a külföldi hatóságtól. Az ügyészség a portugál férfi átadási letartóztatásának és átadásának elrendelését kérte.

A Fővárosi Törvényszék a portugál hatóságok által megküldött európai elfogatóparancs alapján megállapította, hogy az elfogatóparancs teljesítésének feltételei fennállnak, így elrendelte a terhelt átadási letartóztatását és átadását a portugál igazságügyi szerveknek.

Pinto a meghallgatása során tagadta, hogy bárkit is zsarolt volna. A bíróságtól azt kérte, hogy ne adják ki a portugál hatóságoknak, mert akkor veszélyben lenne a biztonsága. Élet halál kérdésnek nevezte, hogy ne hazájában állítsák bíróság elé.

Pinto és védője fellebbezett a döntés ellen, de ezt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla elutasította. Pintot repülővel, bilincsben vitték csütörtökön Portugáliába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik