Belföld

F. Hassan az Iszlám Állam emírje volt: kivégzéseket irányított, öngyilkos merényleteket szervezett

F. Hassannak hívják azt a szír férfit, akit terrorizmus miatt vettek őrizetbe Budapesten és hallgatnak ki gyanúsítottként a nyomozó ügyészek.

A TEK felderítési adatai szerint a férfi Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez. A rendelkezésre álló adatok szerint részt vett az Iszlám Állam által végrehajtott szíriai lefejezésekben, továbbá Magyarországra utazása előtt a 2016-ban Görögországban benyújtott menekült kérelme alapján kiállított menekült úti okmány felhasználásával Európa több országában is megfordult.

Az M1 szerint az elfogott férfi az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetője volt. F. Hassan a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított.

Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a szír férfit tavaly december 30-án ellenőriztek a Liszt Ferenc repülőtéren. A 27 éves férfi hamis okirattal igazolta a saját, és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint három évre kiutasította Magyarországról.

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a Görögországba történő kitoloncolására, ahol a szír állampolgár menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.

Az EUROJUST magyar és belga nemzeti tagjai, a belga igazságügyi hatóságok, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség gyors és hatékony együttműködésének köszönhetően fény derült arra, hogy a szír férfi 2016 óta az Iszlám Állam tagja.

A nyomozás adatai alapján az Iszlám Állam 2016-ban, Szíriában, Homs városában, mivel egy helyi lakos megtagadta, hogy csatlakozzon a terrorszervezethez, bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából a csatlakozást megtagadó személy mintegy húsz családtagját kivégezte.

A szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik