Belföld

Az ÁSZ nem vizsgálja az EP-választás kampánypénzeit

Nem tartozik az Állami Számvevőszék (ÁSZ) hatáskörébe az európai parlamenti választás kampánypénzeinek ellenőrzése – írták pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az ÁSZ Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének levelére reagált, miszerint a kormány tiltott pénzfinanszírozást folytatott, amikor Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ellen plakátkampányt indított. Szerinte a számvevőszék szemet hunyt a törvénysértés felett.

Domokos László, az ÁSZ elnöke válaszlevelében kiemelte, a számvevőszék a pártok és a kampánypénzek ellenőrzése során mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint jár el. A vonatkozó szabályok alapján a pártokra, mint jelölő szervezetekre, illetve a kampánypénzek felhasználására vonatkozóan az ÁSZ kizárólag az országgyűlési választások tekintetében végezhet ellenőrzést, az európai parlamenti választás kampánypénzeinek tekintetében nem.

Hozzátette, az Állami Számvevőszék az ellenőrzéseit nem kampánycélú pártpolitikai megrendelésekre, hanem előre meghatározott nyilvános, féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan, és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi.

Domokos hangsúlyozta, hogy az ÁSZ független a pártpolitikától a rágalmakat, fenyegetéseket az Országgyűlés legfőbb ellenőrző szerve törvényes működésébe történő beavatkozásnak tekinti, ezért visszautasítja a Demokratikus Koalíció folyamatos vádaskodásait. Továbbá felszólítja a pártot és annak országgyűlési képviselőjét, hogy ne használja kampánycéljaira az Állami Számvevőszéket.

Kitért arra is: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) jelentésében, amelyre Gréczy Zsolt hivatkozott, szereplő valótlanságokat és tévedéseket az ÁSZ főtitkára, Holman Magdolna a múlthéten  ismertette az EBESZ-szel. Ezeket az ÁSZ elnöke levélben a DK országgyűlési képviselőjének is megküldte.

A közlemény szerint a Demokratikus Koalíció gazdálkodását évek óta törvénysértések jellemzik. Az ÁSZ számos szabálytalanságot tárt fel a párt 2013 és 2016 közötti gazdálkodásában. A 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során pedig azt állapította meg, hogy a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette.

Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik