Belföld

Kalocsai darabolós gyilkosságok: három vádlottra is tényleges életfogytiglant kért az ügyész

Csütörtökön a célegyenesbe érkezett a Fővárosi Törvényszéken S. Péternek és társainak a büntetőpere, akiket több emberen elkövetett emberölés bűntettével vádol az ügyészség. A 2015 októbere óta folyó megismételt büntetőeljárásban várhatóan ez év májusában születik elsőfokú ítélet.

A vádirat szerint – más súlyos bűncselekmények mellett – S. Péter és társai gyilkolták meg 15 évvel ezelőtt azt a kalocsai házaspárt, akik illegális pénzváltással foglalkoztak. A holttesteket egy erdős részen elásták, a szállításukra használt autót pedig az erdőben feldarabolták és felgyújtották. A régóta húzódó ügy megismételt elsőfokú büntetőeljárása során lezárult a bizonyítás.

Mai perbeszédében az ügyész  S. Péterre és a IV. és a VI. rendű vádlottakra tényleges életfogytiglani szabadságvesztés büntetésének kiszabását, a II. és III. rendű vádlottakra életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségével, az V. rendű vádlottra pedig határozott idejű fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.

A bűncselekménnyel kapcsolatban az ügyészség eredetileg az akkori nevükön még a Pest Megyei Bíróságon, a Fővárosi Bíróságon, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon nyújtott be vádiratot. Az ügyek egyesítése a Pest Megyei Bíróságon történt meg, ahol négy bíró is tárgyalta az ügyet.

Ott az I. rendű vádlott mind a négy bíró kizárását kérte. 58 tárgyalási nap után a teljes Pest Megyei Bíróság bejelentette az elfogultságát, ezért a Fővárosi Ítélőtábla 2012 januárjában a Fővárosi Törvényszéket jelölte ki az ügy letárgyalására. Itt az egész büntetőeljárást elölről kellett kezdeni. A Fővárosi Törvényszék kevesebb mint két év alatt, 70 tárgyalási nap után nem jogerősen befejezte a bizonyítási eljárást és ítéletet hirdetett. Ezt követően a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és a büntetőeljárás megismétlésére kötelezte a Fővárosi Törvényszéket.

A 2015 októbere óta tartó megismételt büntetőeljárás során a bíróság több mint 19 ezer oldal nyomozati iratot dolgozott fel, száznál több tanúvallomás ismertetésére került sor és szükséges volt bizonyos tanúk ismételt meghallgatása is. Számos tanú esetében meghallgatásuk több tárgyalási napot is igénybe vett. Ezen felül a nyomozás során kirendelt szakértők szakvéleményét is mérlegelnie kellett a bíróságnak.

Lassította az eljárást, hogy tavaly decemberében a letartóztatásban lévő VI. rendű vádlott hirtelen komolyabban megbetegedett, így a 2019 januárjára tervezett tárgyalási napokból mindösszesen egy nap volt megtartható.

A következő tárgyaláson a védői perbeszédekre kerül sor.

 

Kiemelt képünkön: Kalina József bíró (j) ismerteti az ítéletet a Süveges Péter és társai ügyében a Fővárosi Törvényszéken, ahol három életfogytiglant szabott ki többszörösen minősülő emberölés, rablás és más súlyos bűncselekmények miatt a bíróság első fokon 2014. február 28-án. Az ügyben hét vádlott volt. Süveges Péter és társai a vád szerint tucatnyi bűncselekményt követtek el egy évtizede, köztük Érden és Budaörsön egy-egy pénzszállítórablást. A budaörsi Tesco parkolójában a rendőrökkel is tűzharcba keveredtek, és kézigránátot robbantottak. Fotó: Marjai János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik