Belföld

Dobrev: Orbán kivezetheti az országot az EU-ból

A DK EP-listavezetője ez a választás tétje.

A Demokratikus Koalíció szerint az európai uniós választáson dől el, hogy lesz-e „Huxit”, Orbán Viktor kivezeti-e az országot az EU-ból.

Dobrev Klára, az ellenzéki párt EP-listavezetője arról beszélt, hogy az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz párttagságát. Ha a Fidesz függesztette volna fel tagságát, arról szavazni sem kellett volna – érvelt.

Orbán Viktor kínossá vált saját kereszténydemokrata pártcsaládja politikusai számára.

 Dobrev Klára szerint a Fidesz vezette kormánnyal szemben már zajlik egy eljárás és hamarosan még kettő indulhat.

Az első eljárás az európai uniós szerződés hetes cikkelye alapján zajlik, és azzal fenyeget, hogy az ország elveszíti uniós forrásait és szavazati jogát, adott esetben akár tagságát is.

Szerdán a Néppárt arról döntött, vizsgálják a magyar jogállami helyzetet. Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje pedig már korábban bejelentette, hogy az uniós választás után folyamatosan vizsgáltatná, a tagállamok betartják-e az európai demokratikus minimumokat.

Dobrev Klára azt mondta, ha Orbán Viktor folytatja az eddigi politikáját, az EP-választás után nagyon komoly „vesszőfutás elé néz”, de tovább fog menni a megkezdett úton.

Ahogy kivezette a Fideszt a néppártból, úgy fogja Magyarországot is kivezetni az Európai Unióból – tette hozzá. Dobrev Klára arra a kérdésre, szerinte a Fidesz visszatér-e az Európai Néppárthoz azt felelte, a kormányfő eddigi ténykedése azt mutatja, hogy még soha nem tért vissza a demokratikus értékekhez. (mti)

Kiemelt kép: MTI / Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik