Belföld

Húsért, kazánszerelésért adott ki belső infókat egy kormánytisztviselő, őrizetbe vették

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt gyanúsítottként hallgatott ki két kormánytisztviselőt és négy vállalkozót a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyészei hétfőn a Nemzeti Védelmi Szolgálat által folytatott előkészítő eljárást követő nyomozásban a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda együttműködésével végrehajtott akcióban több helyszínen, összehangolt eljárási cselekményeket követően hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Két gyanúsított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóság beosztott kormánytisztviselője, négy gyanúsított vállalkozó.

A megalapozott gyanú lényege szerint az egyik kormánytisztviselő társa segítségével a vállalkozók részére jogtalan előnyért, pénzért, húsáruért, ingyen kazánszerelésért rendszeresen belső információkat adott ki az adóhatósági ügyekkel kapcsolatban. Emellett tanácsokat adott az adóhatóság eljárásának kijátszására, valamint a hatóságon belül fennálló jó kapcsolatait kihasználva jogszerűtlenül soron kívüli ügyintézést biztosított.

Az egyik gyanúsított kormánytisztviselőt az ügyészek őrizetbe vették, letartóztatását kezdeményezték a nyomozási bírónál.  A többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

Az őrizetbe vett kormánytisztviselő a halmazati büntetésekkel együtt akár tizenkét év börtönt is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik