Belföld

Elmegyógyintézetbe vitték a csecsemőjét kádba fojtó sülysápi anyát

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója megszüntette a letartóztatását és elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését annak a nőnek, aki vízbe fojtotta négy hónapos csecsemőjét tavaly októberben Sülysápon.

A bíróság az előzetes kényszergyógykezelés végrehajtási helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet jelölte ki, amely az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb hat hónap tart.

Az elkészült igazságügyi elmeorvosi szakértői vélemény szerint a gyanúsított a cselekmény elkövetése idején és a szakértői vizsgálat időpontjában is kóros elmeállapotban szenvedett.

A szülést követően egyre mélyülő depressziós tünettan volt észlelhető nála utasításos jellegű hanghallásos érzékcsalódásokkal, a valóságtól való elszakadással. A szakértői vélemény szerint a nőt a kórós elmeállapot képtelenné tette arra, hogy a terhére rótt cselekmény következményeit felismerje, illetve e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A bíróság döntése szerint a szakértői vélemény megállapításaira figyelemmel jelenleg is tartani kell attól, hogy a gyanúsított hasonló bűncselekményt követne el zárt intézeti kezelés hiányában.

A rendelkezésre álló nyomozati adatok alapján a gyanúsított házasságban él, rendezett körülmények között. A kapcsolatból tavaly nyáron kisfiú született. A nő az ominózus napon egyedül tartózkodott otthon gyermekével. A nagy fürdőkádba vizet engedett, a gyermeket levetkőztette, majd addig tartotta a víz alatt, amíg meg nem fulladt. A pici halálát fulladás okozta.

Az asszony öngyilkosságot kísérelt meg az eset után. Miután ez nem sikerült Szolnokra utazott, bement a rendőrségre és bejelentette, hogy megölte gyermekét. A kényszerintézkedésről szóló döntést mindenki tudomásul vette, így a végzés végleges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik