Belföld

Idén két választás is lesz, hirtelen eltűnt pár ezer csepeli választó

Különösen gyors népességfogyásra figyelt fel Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő, aki Csepelen volt országgyűlési-képviselőjelölt (csak aztán visszalépett tavaly Szabó Szabolcs, az azóta már megszűnt Együtt politikusa javára, aki le is győzte Németh Szilárdot, a Fidesz rezsipolitikusát). Egyetlen év alatt eltűnt 3423 lakos a kerületből: 2018 januárban a KSH adatai szerint 76 182 fő lakott a kerületben, addig 2019 januárban a csepeli választási iroda már csak 72 759 főt talált – írja az Index a képviselő által elmondottak alapján.

A nagymértékű hirtelen népességfogyás azért tűnik szokatlannak, mert 2014-ről 2018-ra több mint ezer fővel nőtt a kerület lakosainak a száma, és az elmúlt tíz évben 75-76 ezer között alakult ez a szám.

A népességfogyás miatt az önkormányzati választáson Bangóné szerint 14 helyett csak 12 egyéni körzet lesz, és a kompenzációs listákról az önkormányzatba jutó képviselők száma is csökken eggyel. Vagyis, a mostani 20 helyett csak 17 önkormányzati képviselő lesz a választások után Csepelen.

És attól tart a szocialista politikus, hogy az ellenzék jár rosszul a körzethatárok átrajzolásával.

Kiemelt kép: Fotó: Vadnai Szabolcs/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik