Belföld

Az állami hírügynökség megtagadta a MÚOSZ sajtószabadság napi közleményének kiadását

Tájékoztatom Önt, hogy az MTI OS-hez eljuttatott „Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja.” kezdetű közleményük az OS Szabályzatának (http://os.mti.hu/szabalyzat ) 14.2. pontjába ütközik ezért azt nem áll módunkban kiadni.

Felhívom továbbá a szíves figyelmüket arra, hogy a Szabályzat 15. pontja értelmében az MTI jogosult egyes közlemények közzétételét megtagadni, a közlemény közzétételének megtagadásáért semmilyen felelősséggel nem tartozik.

Ezzel az indoklással utasította el az állami hírügynökség, vagyis a Magyar Távirati Iroda (MTI) a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közleményét, amit a sajtószabadság napjára írt a szervezet.

A tiltott közleményben a MÚOSZ azt írta:

Március 15.-e a magyar sajtószabadság napja. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) ezen a napon hivatalos levélben csatlakozik ahhoz a panaszbeadványhoz, amelyet az Európai Bizottsághoz nyújtottak be a kormánypárti média kormányzati reklámok útján történő tiltott állami támogatása miatt.

A magyar sajtó Európában példátlan működési anomáliáját szóvá tevő beadványt a Klubrádió állította össze a Mérték Médiaelemző Műhely és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője közreműködésével. Ez már a második panasz a Bizottság előtt az eltorzult magyar médiaviszonyok ügyében: az elsőt ugyanez a kör nyújtotta be 2016-ban a közmédia (az állami rádiók és televíziók, valamint az állami hírügynökség) minden ésszerű határt túllépő, a közszolgálati feladatokkal nem indokolható, a magyar sajtópiacot súlyosan deformáló állami támogatása miatt.

A MÚOSZ azért csatlakozott a mostani panaszbeadványhoz, mert meggyőződése, hogy a magyar sajtószabadságra a legnagyobb veszélyt jelenleg a kormány szélsőségesen elfogult, kizárólag a politikai lojalitás szempontját követő és ezzel az állampolgárok pártatlan, sokszínű tájékoztatáshoz való jogát csorbító finanszírozási gyakorlata jelenti.

Különösen pikáns, hogy az MTI a szabályzata 14.2. pontjába ütközés miatt utasította el a közlemény közzétételét. Ez a pont pedig így szól:

A közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit.

Kiemelt kép: Rendőrsorfal 2018. december 17-én az MTVA Kunigunda utcai székházánál, ahol tüntetők az önkéntes túlmunka idő bővítéséről szóló törvény ellen demonstráltak. (MTI/Mohai Balázs)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik