Belföld

Úgy megvertek egy kalauzt Gárdonyban, hogy eltört az állkapcsa

kalauz(1)(1)(960x640).jpg (Array)
kalauz(1)(1)(960x640).jpg (Array)

Egy olvasója tájékoztatta az Indexet arról, hogy úgy megvertek egy kalauzt az egyik vonaton, hogy meg kell operálni. A lap megkereste az ügyben a MÁV sajtóosztályát, ahol megerősítették a hírt.

 A hír igaz, egy kollégánkat bántalmaztak Gárdonyban. A kórházban megállapították az állkapocs törését, jelenleg műtétre vár. A feljelentést megtettük

– írta a MÁV, hozzátéve, évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 14 ezer vonatot pedig a rendőrség munkatársai kísérnek.

„A MÁV-START számos rendőrségi és polgárőrségi megállapodást kötött, biztonsági személyzetet, vasútőri kíséretet rendelt meg, biztonságtechnikai beruházásokat valósított meg, másfelől kiemelt figyelmet fordít a dolgozók sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt indított büntető eljárások segítésére. A cél, hogy egyetlen ilyen eset se maradhasson jogkövetkezmény nélkül. A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.”

– teszik hozzá.

A MÁV tájékoztatása szerint támadások során jellemzően arcon ütötték a dolgozóikat, vagy leköpték őket. De olyan is előfordult, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, vagy a szabad mozgásukban akadályozták őket. Az elkövetők több mint háromnegyede menetjegy nélkül, érvénytelen jeggyel vagy átruházott jeggyel akart utazni.

A jegykezelésre használt készülékre telepített alkalmazásban idén bevezették a pánik gomb használatát. Megnyomásával a vonaton utazó másik jegyvizsgálónak és vagyonőrnek/rendőrnek küld a rendszer jelzést, aki ebből tudni fogja, hogy a riasztást kezdeményező bajban van. Amennyiben a vezető-jegyvizsgáló egyedül teljesít szolgálatot, úgy a jelzést a központ kapja meg, ahol intézkednek, és ha kell, rendőrt kérnek a vonathoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik