Belföld

Nagy a baj az állami ellátásban, figyelmeztető akciót terveznek a fogorvosok

Veszélybe kerülhetnek Magyarországon a közfinanszírozott fogászatok, így ismét figyelemfelkeltő akciót terveznek a körzeti fogorvosok – írja a Magyar Nemzet. A tiltakozás oka, hogy olyan kevés pénzt kapnak a betegek ellátásáért, hogy abból nem tudják fenntartani a praxisokat, nem éri meg nekik tb-betegeket vállalni.

Ha a finanszírozás nem emelkedik érdemben, akkor lesznek olyan helyek az országban, ahol közel s távol nem lesz állami fogorvos

– mondta az újságnak Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke.

A lap nagy összeállítást közöl a szektorról. Ebből kiderül, hogy nagyon sok helyen betöltetlen a fogorvosi praxis, sőt akadnak olyan helyek, ahová egy évtizede nem találnak szakembert. A Nógrád megyei Bátonyterenyén 1999 óta nem akar egyetlen fogorvos sem letelepedni… Meglepőbb, hogy nem csupán vidéken látszik a probléma, még a VII. kerületben is van négy éve üresen álló praxis. 2013 óta 187-ről 300-ra nőtt a betöltetlen helyek száma.

Ma Magyarországon nagyjából 5300 fogorvos praktizál, de csak 2800-an dogoznak az alapellátásban, tb-s szerződés alapján. Ők látják el azokat, akik nem tudnak vagy akarnak a magánellátáshoz fordulni. Hermann Péter viszont attól tart, hogy ők kevesebben lesznek, ha a kormányzat nem avatkozik be, s emeli meg a finanszírozást.

Hogy megtegye, nyomást gyakorolnak rá: Nagy Ákos vezetésével akciót szerveznek a fogorvosok, már hétszázan csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Kiemelt kép: Rosta Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik