Belföld

Ha nem jön a fordulat, elnéptelenedik a régiónk

Néhány évtizeden belül 8 millióra csökkenhet Magyarország népessége, de a régióban ennél is nagyobb bajban van Bulgária és Horvátország, a probléma okai hasonlók: a társadalom öregszik, a mobilis rétegek pedig elvándorolnak Nyugat-Európába derül a JP Morgan – Portfolio által ismertetett – elemzéséből.

A jelentés elképesztő adatokat sorol fel: Bulgária lakossága például 2050-re 23 százalékkal csökkenhet. 

Mindeközben a régiónkban látott folyamatok ellenkezője zajlik a világ sok részében, hiszen ezzel párhuzamosan Dél-Afrika lakossága 26,8 százalékkal nőhet, Törökországé majdnem 17 százalékkal emelkedhet, Fekete-Afrika népessége megduplázódhat.

Nyugat-Európának egyelőre ugyanakkor a bevándorlásnak köszönhetően nem kell a kelet-európai országoknál előrevetített drámai hanyatlással számolnia.

A JP Morgan rámutat, hogy a romló demográfiai körülmények miatt a következő évtizedekben egyre kevesebb dolgozónak kell majd eltartania egyre több nyugdíjast a régióban. Ez pedig a kormányokra is komoly nyomást helyezhet, hiszen csökken az adóbevételük, viszont nő a nyugdíjkiadások, ráadásul a gazdasági növekedést is negatívan érinti mindez.

A dolgozat kiemeli, a termékenységi ráta (a szülőképes korú nőkre jutó szülések száma) a régió minden országában elmarad a 2,1-es értéktől, ami ahhoz kellene, hogy ne fogyjon a lakosság.

Kiemelt kép: Vajda János / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik