Belföld

Sesztákot leváltották, fél év alatt látványosan bedőlt a kedvenc építőcége is

Nem tudta befejezni a Szolnoki Atlétikai Centrum építését a Penta Industry Kft. A cég félbehagyta a munkákat, és felmondta a várossal kötött nettó 523 milliós beruházási szerződését.

A 24.hu információi szerint a Penta, röviddel azután, hogy Kisvárdán, az ottani stadion építésének utolsó szakaszában kitették a beruházásból, Szolnokon is leállította az építkezést. A cég arra hivatkozott, hogy „előre nem látható gazdasági események” akadályozták a teljesítésben.

A szolnoki polgármester 2017 októberében írta alá a Pentával az atlétikai centrum kivitelezésére szóló szerződést, amelyben a cég vállalta egyebek mellett egy 8 sávos rekortán burkolatú, nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas pálya, egy 512 férőhelyes lelátó és egy atlétikai iroda-öltöző megépítését. A munkálatokra ugyan a közbeszerzés nyertesének kihirdetésekor nem volt pénze a városnak, de a kormány végül a várakozásoknak megfelelően nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította a sportlétesítményt, és teljes egészében átvállalta a költségeket.

Az építkezés viszont már tavaly nyáron csúszott, és végül 2018 novemberében, 40 százalékos készültségi foknál állt le, amikor az eredeti tervek szerint már át kellett volna adni a kész létesítményeket.

A befejezetlenül maradt építkezés műszaki és pénzügyi átvilágításával a sportberuházások egy részét felügyelő BMSK Zrt.-t és Szalay Ferenc polgármestert bízta meg az önkormányzat, amely arra is felhatalmazta a városvezetőt, hogy 135 millió forintos késedelmi és meghiúsulási kötbért hajtson be a cégen.

A szolnoki önkormányzat követelései súlyos csapást jelenthetnek a Pentának.

A cég az előző választási ciklusban hirtelen lett nyerőszériás az állami építkezések, főként a sportberuházások közbeszerzésein, és 2017-re, meredek emelkedés után már 11 milliárd forintra nőttek a bevételei. A Seszták Miklós korábbi fejlesztési miniszter alá tartozó Nemzeti Sportközpont visszatérő megrendelő volt a Pentánál, de Seszták városában a Ramor Frigyes vezette céget bízták meg a 2,5 milliárdos stadion megépítésével.

2018-ra viszont több beruházással is megcsúszott a cég, és egyre több alvállalkozó panaszkodott arra, hogy az elvégzett munkák kifizetetlenek maradtak.

A legkomolyabb csapást éppen a kisvárdai stadion jelenthette a cégnek. Az önkormányzat tavaly szeptemberben tiltotta ki a Penta Industryt a stadionból, majd azt is bejelentették, hogy a beruházási díj utolsó, 240 milliós részletét nem fizetik ki, sőt még 500 millió forintos kötbért is követelnek Ramoréktól.

A 24.hu több mint egy hónapja megkereste a Pentát, miután több olyan alvállalkozó is jelentkezett, akik különféle projektekben álltak beszállítói viszonyban a céggel. Az alvállalkozóktól kapott információk alapján úgy tűnt, hogy a Penta mindenütt súlyos fizetési gondokkal küzd. A kifizetetlen partnerekkel kapcsolatos megkeresésünkre a cég egyáltalán nem reagált.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik