Belföld

Örülnének a magyar nők, ha munkaszünet lenne a nőnap

Legyen munkaszüneti nap a nőnap, a túlnyomó többség halott a kormány „családvédelmi akciótervéről", amiből leginkább a bölcsődei ellátás bővítése volt népszerű – többek közt ez derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozatának megbízásából az IDEA Intézet által készített online felmérésből, amit a 168 óra közölt.

A nemzetközi nap alkalmából szakszervezeti tagok körében készített úgynevezett problémafelvető, tájékozódó online kutatás kérdőívét 738-an töltötték ki. A kitöltők 72 százaléka volt nő, az összes kitöltő egyharmada Budapesten, egyharmada városban, 19 százaléka megyei jogú városban, 17 százalék pedig községben élő. A válaszolóknak 33-33 százaléka 18-39 év, illetve 40-49 év közötti, további 24 százalékuk 50-59 év közötti, 8 százalékuk 60-69 év közötti, és 2 százalékuk 70 évesnél idősebb.

A kérdőívet kitöltő szakszervezeti tagok 28 százaléka hallott arról, hogy a nemzetközi nőnapot Berlinben munkaszüneti nappá nyilvánították. Az erre vonatkozó döntés 2018 őszén született meg a berlini szenátusban.

A kérdőívet kitöltő szakszervezeti tagok 75 százaléka értett egyet azzal, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen Magyarországon, 19 százalékuk nem támogatja. Azzal, hogy a nemzetközi nőnap munkaszüneti nap legyen Magyarországon a kitöltő a férfi szakszervezeti tagok 69, a nők 77 százaléka értett egyet.

Nem meglepő módon a kitöltők 82 százaléka hallott Orbán Viktor 2019. február 10-én megtartott évértékelőjében elhangzott családvédelmi intézkedésekről. A szakszervezeti tag kitöltők leginkább a teljes bölcsődei ellátás megvalósítását jelölték meg mint amivel a leginkább egyetértenek (46 százalék). 45 százalék szerint a legfontosabb intézkedés a CSOK kiterjesztése a használt lakásokra, 36 százalék a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásával, 38 százalékuk pedig a nagyszülői gyed bevezetésével ért leginkább egyet.

A cikk megjegyzi, a „metoo” körüli állandósuló médiaérdeklődés ellenére a kitöltők 62 százaléka nem hallott arról, hogy a „metoo” botrány egyik érintettje, Marton László színházi rendező Veszprémben újra rendez. Részben nem függetlenül ettől, a kitöltők 51 százaléka nem is tud állást foglalni abban a kérdésben, hogy a Vígszínház korábbi főigazgatója „megbűnhődött már” zaklatásos ügyeiért. A szakszervezeti tag kitöltők 40 százaléka nem értett egyet azzal, hogy Marton László „megbűnhődött már” zaklatásos ügyeiért. Ugyanakkor mind a férfiak, mind a nők valamivel több mint 50 százaléka nem tud állást foglalni a kérdésben.

Kiemelt kép: Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke egy EU-zászló átadásával gratulál Orbán Viktor megválasztott miniszterelnöknek, aki kézcsókkal köszönti az ellenzéki képviselőt (MTI / Beliczay László)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik