Belföld

Három ember halálát okozta, mert semmibe vette a szabályokat

Balassagyarmati Járási Ügyészség kettőnél több ember halálát okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat egy 44 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki az előzési tilalmat megszegve okozott tragikus balesetet.

A férfi 2017 decemberében éjszakai sötétségben munkásokat szállított Budapestre a jeges, csúszós 21-es számú főúton. A ködös idő ellenére az elindulásától kezdve gyorsan haladt, és előzgette a járműveket.

Az útfelújítási munkák miatt a kétirányú forgalom Mátraverebély és Tar között az egyébként osztott pályás, két-két forgalmi sávval ellátott úttestnek csak az egyik oldalán zajlott, ahol „Előzni tilos”, „60 km/h sebességkorlátozás”, valamint „Úton folyó munkák” jelzőtáblák voltak kihelyezve.

A férfi a jelzőtáblák tilalma ellenére az előtte 60 km/h sebességgel haladó, egy autóbuszból és 5-6 kocsiból álló járműsor előzésébe kezdett, és mintegy 86-92 km/h sebességre gyorsítva legalább négy személygépkocsit meg is előzött. Éppen megkezdte az autóbusz melletti elhaladást is, amikor láthatóvá vált számára egy vele szemből szabályosan érkező gépkocsi tompított fényszórója.

A közvetlenül az autóbusz mögött haladó autó vezetője is észlelte a szemből érkező autó fényeit, ezért fékezett, így a férfi még besorolhatott volna a busz mögé, de ő ennek ellenére tovább folytatta annak előzését.

A szemből érkező jármű vezetője a fentieket észlelve jobbra kormányozta autóját és vészfékezett. Bár ekkor már a vétkes sofőr is fékezett, a baleset már nem volt elkerülhető. A vétkes sofőr járművének az első része összeütközött ugyanis a szabályosan közlekedő autó bal első részével.

A sértett által vezetett személygépkocsi ezután megpördült, és a szalagkorlátnak csapódott, a kisbusz pedig a jobb oldalára borult.

A baleset következtében a vétlen jármű vezetője és utasa a helyszínen elhunyt, a vádlotti kisbusz egyik utasa szintét életét vesztette. A vétkes sofőr és további három utas súlyos sérüléseket szenvedett.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség végrehajtandó börtönt, és közügyektől eltiltást kért a férfira, és azt, hogy örökre tiltsák el a vezetéstől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik