Belföld

Toroczkai László felállított egy standot, aztán feljelentette saját magát emiatt

Toroczkai László eddig Ásotthalom polgármestereként, radikális jobboldali mozgalmárként, a Jobbik elnökjelöltjeként, majd kilépése után a Mi Hazánk elnökeként volt ismert. 2019. március 7-én viszont új szerepkörben debütált:

ezen a napon ismerhettük meg Toroczkai Lászlót, a performansz művészt.

Történt ugyanis, hogy Toroczkai László felállított egy standot csütörtökön a rendőrség Teve utcai épülete előtt. Így történt az eset:

Fotó: MTI/Kovács Attila

A helyére került stand előtt beszédet is mondott az elnök.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Ezután Toroczkai besétált a Teve utcába, és gyülekezési joggal visszaélés miatt önfeljelentést tett.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Toroczkai performanszának lényege az volt, hogy úgy állították fel a standot, hogy azt nem jelentették be előre.

Az önfeljelentést megelőző sajtótájékoztatón Toroczkai elmondta, hogy a gyülekezési törvény Fidesz által tavaly elfogadott módosítása ellehetetleníti a közéletet és feleslegesen terheli le a rendőrséget. Elmondta, azt követően döntött az önfeljelentésről, hogy a kazincbarcikai rendőrség gyülekezési joggal visszaélés miatt eljárást indított helyi aktivistájuk ellen, illetve várhatóan a párt ellen is megindul az eljárás.

Országjárásuk során, március 3-án 8 órától terveztek találkozni egy közterületi stand mellett a kazincbarcikaiakkal, amit március 1-jén fél 11 előtt be is jelentettek a helyi rendőrkapitányságon. Ugyanakkor március 2-án behívatták a rendőrségre a helyi szervezőt, és közölték vele: eljárást indítanak ellene, mert a kitelepülést megelőzően – a jogszabályban előírt 48 óra helyett – csak 46 óra 36 perccel korábban jelentette be a standolást, vagyis megsértette a gyülekezési törvény rendelkezését.

Toroczkai László úgy vélekedett, hogy mind a rendőrségi eljárás, mind a törvényi rendelkezés az ötvenes éveket idézi. A Mi Hazánk független képviselői az Országgyűlésben kezdeményezni fogják a jogszabály megváltoztatását – ígérte.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik