Belföld

Január végén elfogyott egy szívgyógyszer, csak néhány nap múlva lesz belőle újra

Néhány napon belül ismét beszerezhető lesz az a veszélyes szívritmuszavarok megelőzésére szolgáló gyógyszer, amiből január közepén kifogytak a készletek Magyarországon – közölte az Index kérdésére a Sanofi gyógyszergyár. Gyógyszerekből gyakran fordul elő átmeneti hiány, ezt a gyógyszert azonban nem lehet mással helyettesíteni.

Az orvosságot a potenciálisan életveszélyes kamrai ritmuszavarok (például kamrai tahikardia, kamrafibrilláció) és más szívritmuszavarok megelőzésére használják.

A Cordarone 200 mg tabletta készlethiányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja is jelzi. Itt az olvasható, hogy január 15. óta „gyártási gond” miatt nem érhető el a gyógyszer, és a hiány március 31-ig szűnhet meg. Az OGYÉI ezért azt javasolja, hogy a betegek kérvényezzék a gyógyszer beszerzését egyedi importból.

A készítmény most egyedül ampullás formában érhető el Magyarországon a kardiológiai osztályokon, mentőautókon, valamint a kórházak újraélesztős táskáiban. Egy szakorvos azt mondta a portálnak:  betegeit azzal nyugtatja, hogy a gyógyszer hatóanyaga közismerten lassan (teljességében csak hetek alatt) ürül ki a szervezetből és csak remélni tudja, hogy addig a hiány megoldódik.

Kiemelt kép: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik