Belföld

Ma büntetik meg sorban az ellenzéki képviselőket

December 12-én az ellenzéki képviselők elfoglalták a parlamentben az elnöki pulpitust, ezzel igyekeztek megakadályozni a rabszolgatörvény elfogadását és a különbíróságok felállítását lehetővé tevő jogszabályt. Kövér László, az Országgyűlés elnöke nem ismer kegyelmet, jókora büntetést szabott ki a kormánypárti oldalnak nem tetsző manőverért az ellenzéki képviselőkre. Múlt héten a házbizottság zárt ülésen szerette volna tárgyalni a büntetéseket, azok összegét, de az ellenzék el tudta érni, hogy ne legyen zárt az ülés, bármennyire is akarták a kormánypártiak – aztán ülés sem lett. Ezért ma a parlament fog dönteni a pénzmegvonásról – aligha lehet kétséges, hogy Kövér javaslatát a kormánypárti többség el fogja fogadni.

A legtöbb ellenzéki képviselőt egyhavi tiszteletdíjával rövidítik meg. 29 ilyen ellenzéki képviselőtől vonhatják meg a teljes havi juttatást (ez elérheti az egymillió forintot is fejenként). Esetükben fizikai erőszak alkalmazása, illetve közvetlen fizikai erőszakkal fenyegetés, arra való felhívás, vagy más kivezettetésének akadályoztatása passzusra való hivatkozással szabta ki Kövér. Kilenc további ellenzéki képviselő megússza az apanázsa egyharmadának elvételével.

Emellett még elfogadja a parlament a vagyonkezelő alapítványok létrehozását lehetővé tevő törvényt is.

Kiemelt kép: 2018. december 12-én, a szóban forgó parlamenti ülésnapon készült, Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért képviselője sípolással tiltakozik a kormányoldal által elfogadott törvények ellen. Fotó: Szabó Tímea Facebook

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik