Belföld

Egyre gyakrabban magyarok veszik a félmilliárdnál is drágább villákat, kastélyokat

Sokszor hallani, hogy általában gazdag külföldiek – arabok, kínaiak, oroszok – vásárolják meg a legfelső árkategóriába tartozó luxuslakásokat, kastélyokat Magyarországon, azonban a Portfolio.hu összeállítása szerint egyre több magyar is vesz 500 millió forintnál drágább ingatlanokat, olyannyira, hogy talán már ők alkotják a vásárlók többségét.

Évente száz alatt marad azoknak az adásvételeknek a száma, ahol félmilliárd forintnál drágább lakások cserélnek gazdát. Kicsi a kínálat, bár apránként azért bővül, mert sok új társasház legfelső szintjén loft- vagy penthouse lakást is kialakítanak a fejlesztők.

Az ilyen felsőkategóriás ingatlanoknál a négyzetméterár 2 millió forintnál kezdődik, de van, ahol 5 millió forintot is kóstál egy négyzetméter – felszereléstől és attól függően, hogy milyen szolgáltatások járnak együtt a luxuslakással. A portál néhány projektet ismertet is.

Ami talán mellbevágó lehet, az, hogy az ingatlanközvetítő cégek jutaléka akkor sem kevesebb, ha ilyen nagy értékű ingatlant adnak el rajtuk keresztül. 4-5 százalékos jutalékot is felszámítanak, vagyis például egy 500 milliós ingatlannál 20-25 millió forintot kaszál a közvetítő cég.

Kiemelt képünk illusztráció. MTI Fotó: Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik