Belföld

Vágó Gábor Puzsérról: nem a tükröt kell hibáztatni, hanem el kell menni fodrászhoz

Arról, hogy ki fog az LMP-re szavazni az EP-választáson, azt mondta, ötszázezren vallják zöldnek magukat Magyarországon.

Amikor két százalékot mutattak az LMP-nek, akkor nem a közvélemény-kutatókra haragudtam, hanem magamra, hogy miért nem dolgozom eleget – így reagált a Népszavának Vágó Gábor, az LMP EP-listavezetője arra, hogy a párt által támogatott főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert többszöri ingerült támadást intézett Závecz Tibor ellen, akinek cége, a Závecz Research felmérése szerint egyedül Karácsony Gergelynek van esélye leváltani Tarlós Istvánt.

Vágó szerint „nem a tükröt kell hibáztatni, hogyha az embernek rossz a frizurája, hanem elmenni fodrászhoz”. Mint mondta, vannak független társadalmi intézmények, így működik jól egy demokrácia.

Arra a kérdésre, hogy ki fog szavazni az LMP-re az EP-választáson, azt mondta: van ötszázezer olyan ember Magyarországon, aki zöldnek vallja magát, és több mint másfélmillió honfitársunknak fontosak azok a kérdések, amelyekről csak ők beszélnek, „például arról, hogy az éghajlatváltozás ránk rúgta az ajtót”.

Azt, hogy a kormánypárt és az azzal kollaboráló Mi Hazánk Mozgalom kivételével már minden ellenzéki erővel hajlandók együttműködni, azzal indokolta Vágó, hogy „2010-ben még senki sem gondolta, hogy ilyen autoriter rendszert alakítanak ki”. Szerinte amikor a jogállam ilyen szinten leépül, meg kell teremteni azt az egységet témaválasztásban és alternatívákban, ami az elmúlt évtizedekben nem sikerült.

Vágó az Európai Parlamentet olyan demokratikus intézménynek tartja, ahol hatékonyan lehet korlátozni Orbán Viktor túlhatalmát, és a fenntarthatóságért is dolgozni lehet. Azt viszont problémának tartja, hogy az ellenzék folyamatosan az uniótól várja a „felmentő seregeket”, miközben kritikával sem illetik a működését. Célként említette, hogy ott, ahol felmerülnek jogállami problémák, közvetlenül a bizottságon keresztül lehessen igényelni támogatásokat, „ne pedig a maffiakormányok döntsék el, ki juthat forrásokhoz”. (Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik