Belföld

Tovább küzdenek az akadémikusok, kutatók a kormány ellen

Körülbelül száz kutató, illetve a Magyar Tudományos Akadémia tagja (egészen pontosan a Lendület-pályázat nyertesei ők) írta alá azt a dokumentumot, amely az MTA kutatóhálózatának kormány által tervezett átalakításához szól hozzá. Ennek főbb pontjai:

  • Támogatják a kormány kezdeményezését a hazai innovációs készség növelésére.
  • Az egyoldalú, kizárólag az innováció egy szűken vett értelmezését szem előtt tartó átalakítási tervek veszélybe sodorják általában az alapkutatásokat, és különösen a humán tudományokat és a magyar nemzeti kultúra kutatásait.
  • Bármilyen megoldás csak a tudományos közösséggel és az annak képviseletét ellátó Akadémia vezetésével konzultálva, együttműködési alapon képzelhető el.
  • A jelenlegi helyzetben bizalomépítő lépésekre van szükség, ezzel összefüggésben a Minisztérium átalakítási koncepcióját és a hozzá tartozó hatástanulmányt nyilvánosságra kell hozni.
  • A tudományos kutatás és az akadémiai kutatóhálózat autonómiáját tiszteletben kell tartani.
  • A költségvetési törvény által garantált, de a Minisztérium által befagyasztott alapfinanszírozási támogatást azonnal és feltételek nélkül át kell utalni az MTA részére, és a továbbiakban is garantálni kell.
  • A sikeres innováció kritikus eleme egy olyan jelenleg hiányzó intézményrendszer, amely elősegítené az akadémiai kutatás és az ipari alkalmazás jobb összekapcsolódását. Ennek elősegítésére célszerű létrehozni egy, a jelenlegi akadémiai kutatóintézeti struktúrához illesztett szakmai szervezeti egységet (innovation office).
  • A gazdasági és társadalmi prioritások kijelölése fontos eszköze a kutatások társadalmi hasznossága növelésének, amelyhez a jelenlegi intézményi formák megfelelő lehetőséget adnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.