Belföld

Fideszes törvénysértésre hívta fel a számvevőszék figyelmét a Momentum

Kíváncsiak rá, hogy a kormánypárt esetében is fontosnak érzik-e a „közpénzügyi garantőr” szerepének ellátását.

Nyílt levélben fordult a Momentum elnökségi tagja, Hajnal Miklós az Állami Számvevőszék elnökéhez.

Ebben emlékezteti Domokos Lászlót arra, hogy a szervezet tavalyi munkáját értékelő dokumentumban az ÁSZ alapvető feladataként a közpénzfelhasználás ellenőrzését és a törvények betartásának ellenőrzését jelölte meg, betöltve a „közpénzügyi garantőr” szerepét, miközben kiderült, hogy a szervezet sem a kamupártok milliárdos közpénzlopását, sem a Fidesz és a kormány összefonódó kampányköltéseit nem kifogásolta.

Hajnal rámutat: legutóbb épp Szijjártó Péter indokolta az új kormányzati propagandaplakátokat azzal, hogy kampány van, holott kormányok nem kampányolnak, az a pártok dolga. Emellett, bár ez nem a Momentum dolga lenne, a párt újabb törvénysértést fedezett fel a Fidesznél: nem tettek közzé honlapjukon pénzügyi kimutatást sem a 2017-es évről, sem a kampányköltéseikről, pedig ezt a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény előírná.

A Momentum elnökségi tagja arra szólítja fel Domokost és a számvevőszéket, hogy szüntessék meg a törvénysértő helyzetet, és lássák el az általuk fontosnak tartott „közpénzügyi garantőr” szerepét.

Ideje, hogy kiderüljön: csak a titokban zajló pártállami bűnözés, vagy a nyilvánvaló mulasztások felett is hajlandó szemet hunyni?

– zárja levelét Hajnal. (Fotó: MTI / Mónus Márton)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik