Belföld

Először hívták meg a köztévébe Márki-Zayt, mióta egy éve megnyerte a polgármesterválasztást

Ellenzéki pártból van elég, úgyhogy nem az a cél, hogy a hétvégén a megalakítását bejelentett Mindenki Magyarországa Mozgalomból (amely hivatalosan egyesület) párt legyen, arra törekednek, hogy katalizátorként segítsenek hiteles ellenzéket építeni – mondta Márki-Zay Péter, a Mozgalom egyik társalapítója, Hódmezővásárhely polgármestere az M1 műsorában. Most először hívták be oda, és a Kossuth Rádióba is, azóta, hogy egy éve megnyerte a polgármester-választást a Csongrád megyei városban.

A céljuk az, hogy az őszi önkormányzati választásokon egy hiteles ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypártok jelöltjével, ebben pedig legalább olyan fontos, hogy hiteles legyen az ellenzéki jelölt, mint hogy csak egyetlen, vázolta. Olyan emberre van szükség, akire ott helyben a kiábrándult fideszesek is nyugodt szívvel szavaznak, aki kivívta a helyi emberek elismerését.

A májusi európai parlamenti választásokon ugyan nem indul – mert nem indulhat nem párt – az új Mozgalom, de azt Márki-Zay kihangsúlyozta, fontosnak tartják a választást azért is, hogy ne az Európának hátat fordító, egy volt KGB-ssel, Putyinnal, vagy a teljhatalmat kiépítő török államfővel, Erdogannal ölelkező Orbán Viktor pártja képviselje többségben Magyarországot az Európai Parlamentben. Fontos a májusi megmérettetés azért is, indokolt a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy ne essen el az ország uniós forrásoktól, mert azokat a közeljövőben már jogállami kritériumokhoz is kötik, és a korrupció elleni küzdelem miatt elengedhetetlen lenne csatlakozni az Európai Ügyészséghez is (amelytől viszont az Orbán-kormány irtózik).

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik