Belföld

A főjegyző szerint azért nem jönnek be LMBTQ-oldalak a városházán, hogy ne vonják el a dolgozók figyelmét a munkáról

Kedd délután közleményben jelezte Gál József, az LMP fővárosi képviselője, hogy nem lehet megnyitni a Budapest Pride, a Háttér Társaság vagy a Humen Online magazin oldalát.  „Központi rendszerüzenet arról tájékoztat: a meleg, a leszbikus és a biszexuális tartalom elérése korlátozva van a hivatal rendszerében” – írt a képviselő, Azt is megjegyezte, hogy az LMP szerint diszkriminatív ez a szabályozás, ráadásul a munkavégzéshez szükséges oldalakról van szó, ezért az LMP az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz intéz beadványt és kéri az eljárás lefolytatását.

A Városháza részéről Sárádi Kálmánné  főjegyző válaszolt az MTI-n keresztül, aki megjegyzi, hogy „a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére”. Majd így folytatta:

Nagyon nehezen hisszük el, hogy valóban az LMP hivatalos álláspontja lenne, hogy munkaidőben, hivatali eszközön az önkormányzati dolgozóknak fenti lapok tartalmát kellene nézegetnie. Ha Gál úrnak igénye van rá, megteheti a saját gépén, tetszés szerinti helyeken, de nem követelheti erre alakítani a Hivatal rendszerét

– áll a közleményben. A főjegyző szerint nem diszkriminatív a tiltás, a Városháza belső szabályozása a közlemény szerint a következő tiltásokat sorolja fel:

  • tiltott haszonszerzésre irányuló tevékenység (piramis- vagy pilótajáték terjesztése)
  • általában a nagy nyereményeket kínáló lapok megnyitása, továbbá:
  • a szexuális tárgyú, tartalmú lapok megnyitása.

A jegyző szerint ezért valótlan tehát Gál József diszkriminációra való hivatkozása is. Mivel nincs kifejtve, csak következtetni tudunk arra, hogy a főjegyző arra utal, hogy az LMBTQ-szervezetek oldalai szexuális tárgyúnak számítanak, ugyanis tiltott haszonszerzés és nagy nyeremények nem nagyon jöhetnek ebben az esetben szóba.

Tehát a Városháza nem ismeri el, hogy az LMBTQ-emberek jogaival foglalkozó szervezetek honlapjaira szüksége lehet egy fővárosi képviselőnek, és azt is megpendítették, hogy az ilyen oldalak lényegében egy besorolás alá esnek a pornóoldalakéval.

A Háttér Társaság is reagált közleményben az ügyre, szerintük is diszkriminatív és jogsértő a honlapok letiltása. Illetve azt is kifejtik, hogy a képviselőknek ráadásul hasznosak is ezek, „mert  a szervezetek honlapján több tucat olyan kutatási jelentés és szakmai anyag elérhető, amelyre a Hivatal munkatársainak is szüksége lehet az előterjesztések elkészítése során”.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik