Belföld

A kocsmákban, éttermekben dolgozók gyerekeinek jó leginkább a dohányzás betiltása

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói azt vizsgálták, hogyan hatott a dohányzás korlátozása (2012-es jelentős szigorítás) a vendéglátóiparban dolgozó nők gyermekeinek születéskori egészségére. A szigorítás következtében hét évvel ezelőtt tilossá vált a dohányzás többek között a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közforgalmú intézményekben. A legnagyobb változás a vendéglátóhelyek, kocsmák esetében történt, ahol korábban ritka kivételt jelentett a dohányzás korlátozása.

Azt találták, hogy a dohányzási tilalom szignifikánsan, vagyis érdemben javította az érintett anyák újszülöttjeinek egészségét. A jogszabályváltozás hatására többek között nőtt az átlagos születési súly, csökkent az alacsony (2500 g alatti) születési súlyú újszülöttek és a koraszülöttek aránya, továbbá a csecsemőhalálozás esélye is alacsonyabb lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik