Belföld

Matolcsy maximálisan elégedett az általa vezetett jegybank teljesítményével

A Magyar Nemzeti Bank fennállása során három sikeres időszak volt: az első az 1920-as években, a második 1946 tájékán, amikor a forintot bevezették, a harmadik most, 2013 és 2019 között

– szerénytelenül így értékelte Matolcsy György jegybankelnök az elmúlt hat évben általa irányított MNB teljesítményét. Ennek emléket is állíttatott a jegybank: Jelentés 2013-2019 címmel könyvet adott ki. Matolcsy újrázni fog a poszton, ezért hallgatta meg kedden a parlament gazdasági bizottsága. A meghallgatás formalitás, de a nyilvánosság előtt viszonylag kevés alkalommal megjelenő Matolcsy hurráoptimizmusát most is megcsillogtatta.

Nagyon ritkán fordult elő az elmúlt száz évben, ami pont abban az időszakban, amelyben a jegybankot vezette, hogy egyensúly és gazdasági növekedés egyszerre volt jelen, ráadásul ez belső erőforrásokra épült – fényezte tovább magát Matolcsy. Szerinte már biztosan fenntartható felzárkózási pályára állt az ország, Magyarország minden makro- és mikrogazdasági mutatója jelentős javulást mutat, minden a helyes irányba mutat. A 2013-ban elindított növekedési hitelprogram nagy segítség volt a régi-új jegybankelnök szerint.

Stratégiai szövetségeket is kötött az általa vezetett jegybank, a kormánnyal, a bankrendszerrel, az üzleti szférával, szerinte ez volt a siker egyik fontos pillére. Köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és kormányának, a kormánypártoknak az elmúlt hat évben nyújtott támogatásért, és hangsúlyozta: Magyarország a legsikeresebb válságkezelést hajtotta végre 2008 után a világon.

Hogyhogy nem telik megtakarításra a havi sokmilliós fizetésből? Válasz: nincs adósságom

A kínos kérdéseket Matolcsy kerülte. Amikor az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó szóba hozta, hogy Matolcsynak a havi bruttó 5 millió forintos fizetése mellé pár tízezer forint béren kívüli juttatás is társul, egy másodállásért pedig havi bruttó bő 700 ezer forintos juttatásban részesül, vagyonbevallása szerint még sincs egyetlen forint megtakarítása sem, Matolcsy arról kezdett beszélni, hogy nincs adóssága senki felé, nem függ sem kereskedelmi bankoktól, senki mástól.

Amikor egy másik ellenzéki képviselő arra mutatott rá, hogy a jegybanki felsővezetés havi bérköltsége durván elszaladt, a háromszorosára nőtt a monetáris tanács tagjainak összesen kifizetett havi bér a ciklus eleji állapothoz képest, Matolcsy annyival intézte el a dolgot, hogy a monetáris tanács tagjai az utolsó fillérig megérdemlik a fizetésüket, ez egy jó befektetés az ország számára.

Előhozták az ellenzékiek, hogy a Matolcsy-rokon Szemerey Tamás bankjához, az NHB Növekedési Hitel Bankhoz pénzügyi biztost kellett kiküldeni a szorult helyzet miatt. Matolcsy lerendezte annyival, hogy egyetlen jegybanki vezető sem vesz részt egyetlen bank működtetésében, és az MNB a betétesek védelme érdekében cselekedett, amikor kirendelte a biztost.

A kormánypárti felszólalók az egekig magasztalták Matolcsyt és a jegybank munkáját. Aztán a kormánypárti többség – minő véletlen – támogatta Matolcsy újbóli kinevezését.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik