Belföld

Az államtól egy fillért sem kapnak a postások

Az uniós szabályozás kizárja, hogy az állam támogassa a bérfejlesztést - közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Nem támogathatja az állam a postát. Ez áll a levélben, amit Bártfai-Mager Andrea küldött válaszként a szakszervezeti vezetőknek. A Magyar Nemzet ismertetése szerint a miniszter az uniós szabályozással magyarázta, hogy a tulajdonos nem teljesítheti a Magyar Posta Zrt.-t képviselő szakszervezetek kérését.

A miniszter szerint a postai liberalizáció óta a cég versenypiaci szereplőnek számít, az államot korlátozzák az uniós versenyjogi szabályok, néhány kivételtől eltekintve az Európai Bizottság bármilyen segítséget tiltott állami támogatásnak minősíthet, és kötelezheti a társaságot a visszafizetésére.

Az állam, mint tulajdonos a hároméves bérmegállapodás betartását várja el. A cég az abban foglalt legalább 6 százalékos, illetve a minimálbér, valamint a garantált bérminimum jogszabályban meghatározott 8 százalékos mértékű emelése közötti különbözetet saját forrásai terhére biztosítja.

A miniszter arra kérte a munkavállalói oldalt, legyen partnere a munkáltatónak abban, hogy 2019-ben reális keretek között, a vállalat teherbíró képességéhez igazodóan valósulhasson meg a bérfejlesztés. Egyik fél érdeke sem lehet más, mint hogy a Magyar Posta Zrt. hosszú távú, stabil partnere, megbízható szolgáltatója maradhasson a lakosságnak – írta Bártfai-Mager Andrea.

„Ha semmi nem változik, össze fog omlani a postai rendszer”
Bruttó 149 ezer forint kezdőfizetéssel csábítják az embereket. Megalázóan kevés a bér.

Kiemelt fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik