Belföld

Szabolcsban most keresnek annyit, mint Budapesten 2009-ben

Az átlagos nettó keresetek mentén hatalmas mértékben kettészakadt az ország, írja az mfor.hu. A szakadék mélységét jelzi, hogy a Szabolcs megyei dolgozók átlagfizetése tavaly annyi volt, amennyit a budapestiek 2009-ben keresetek.

A KSH megyei lebontású adatai alapján látható némi felzárkózás ugyan a bérnövekedés területén, viszont ez nem olyan jelentős, hogy történhessen érdemi előremozdulás.

Tavaly a legmagasabb fizetést regisztráló fővárosban az átlagosan hazavitt összeg 275 273 forint volt, míg Szabolcsban mindössze 153 451 forintot vihettek haza átlagosan a dolgozók.

A szabolcsiak leszakadását jól mutatja, hogy 2009-ben Budapesten 152 ezer forint volt az átlagos nettó fizetését, Szabolcsban pedig ekkor 100 ezer forint.

A fővárosi bér mezőnytől való elszakadása felhúzza az országos átlagot is, ugyanis a mögötte álló Győr-Moson-Sopron megyében is közel 50 ezer forinttal kevesebbet visznek haza havonta.

A legnagyobb mértékben Veszprém megyében nőttek a nettó bérek, 13,2 százalékkal, a legkisebb növekedést pedig a fővárosban és Vas megyében regisztrálták, 10,4 százalékosat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik