Megjött a tavasz, 20 fok lesz

Minden jel arra mutat, vége a télnek, a héten már erős felmelegedés kezdődik, a hőmérséklet átlag felett teljesít. Hétvégén lesz egy apró visszaesés, de észre sem fogjuk venni.
Kapcsolódó cikkek

Időjárás tekintetében 5-10 napon túl pontos előrejelzést adni bátor dolog, hiszen az időjárást alakító számos, folyton változó tényező mellett a beválás esélye nagy mértékben csökken. Azt viszont kijelenthetjük, hogy most már visszavonhatatlanul itt a tavasz: a hétvégihez hasonlóan erős lehűlést hozó hidegfront nem látszik, márciusban pedig „hivatalosan” is vége a télnek.

Ami a részleteket illeti, szombaton és vasárnap sarkvidéki légtömegek árasztották el a Kárpát-medencét, okoztak néhol -10 foknál is alacsonyabb hőmérsékletet szerte az országban. De ez már a múlt, a nyomában nyugatias áramlás és meglehetősen enyhe idő érkezett:

Csütörtökön ér csúcsára a mostani »meleg«, az ilyenkor szokásos 10-12 fok helyett 20 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Pénteken egy újabb hidegfront jön, de csak 8-9 fokig hűti a levegőt, utána folytatódik a felmelegedés

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A mostanihoz hasonló hideg betörése jelen állás szerint már nem valószínű, vagyis tényleg azt mondhatjuk: elkezdődött a tavasz.

Lesz hó márciusban?

Mostanában azért nem egyszer tapasztaltuk meg a váratlan márciusi telet, amit az év azon szakában sarkvidéki vagy szibériai eredetű légtömegek betörése okoz. Nem ördögtől való, átlagosan 10 évente korábban is tudott ilyet produkálni az időjárásunk, ám az ezredforduló óta mind gyakrabban, a számok nyelvén három-négyévente megtörténik.

Oka pedig az egyre intenzívebb globális felmelegedés, pontosabban a hatására gyakrabban létrejövő, és intenzívebben ható, mélyebbre törő úgynevezett meridionális áramlás

– magyarázza a szakember.

Többször írtunk már róla, a lényeg: ezt az észak-déli irányú légáramlást a déli meleg és az északi hideg légtömegek közti energiakiegyenlítődés generálja.

Olyan, mint egy óriási hullámvonal, amelynek „völgyében” fagyos sarkvidéki levegő tör délnek, míg maga a hullám északnak tartó meleg légtömeg az Egyenlítő térségéből. A meridionális áramlás extrém időjárási helyzeteket teremt és kiszámíthatatlan sebességgel képes két véglet között változni, ahogy a hullám áthelyeződik.

Így fordulhat elő például a tél közepén +10 fok Grönland partvidékén, illetve havazhat Algériában áprilisban.

A részletek

De ne szaladjunk ennyire előre, örüljünk a tavasznak, és nézzük az előttünk álló hét részleteit a Kiderül.hu előrejelzése szerint.

Hétfőn

Kedden

Szerdán

Csütörtökön

Pénteken

Szombaton

Kiemelt kép: Marcin Bielecki / PAP / MTI